KözéletSmart SzegedVideo365

Bokrétát tűztek az épülő gyermekpszichiátriai szárny legmagasabb pontjára Szegeden

Szerkezetkész az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részlegének épülő új szárnya. Az alkalomból tartott bokrétaünnepen kedd délután Dr. Fendler Judit kancellár és Dr. Bereczki Csaba, a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója ismertette a beruházás részleteit, amelyet követően a sajtónak lehetősége nyílt a komplexum bejárására, melynek végén az épület legmagasabb pontjára kitűztek egy felszalagozott bokrétát. Az új szárny várhatóan a jövő év második felére készül el.

MODERN, GYERMEK ÉS SZÜLŐBARÁT ÉPÜLETSZÁRNY JÖN LÉTRE SZEGEDEN

A Széchényi 2020 programban 2,2 milliárd forintos támogatásból megvalósuló projekt keretében 2500 négyzetméteren, öt szinten jön létre az új szárny, amely többek között azt jelenti, hogy a meglévő 225 ágy 38-cal bővül, ebből kettő emeltbiztonságú kórterembe kerül. Létrejön egy nappali terápiás ellátást biztosító és egy ambuláns ellátást biztosító emelet, illetve egy olyan tér is, amely a modern nemzetközi standardoknak megfelelően egyaránt gyermek és szülőbarát.

A BERUHÁZÁS MEGTEREMTI A GYERMEKEK LELKI EGÉSZSÉGÉNEK GYÓGYÍTÁSÁHOZ MEGFELELŐ INFRASTRUKTURÁLIS HÁTTERET

“A gyerekpszichiátriai tömb, amit most felépít az egyetem egy uniós pályázat eredményeként jön létre. Azt gondolom, hogy egyrészt ami életre hívta az az, hogy óriási erre az igény, hiszen a betegellátásban nagyon fontos, hogy a gyermekek lelki egészségének gyógyításához megfelelő infrastrukturális hátteret meg tudjuk teremteni. Erre eddig nem, vagy nagyon szűkös körülmények között volt lehetőség Szegeden és az egész régióban”, mondta el Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, akitől azt is megtudtuk, hogy az új szárny az eredeti, Klebelsberg Kuno idején felhúzott, Korányi fasoron található Gyermekgyógyászati Klinika főépületének Tisza Lajos körút felőli oldalához kapcsolódik, így városképileg is meghatározó jelentőségű, esztétikus épület lesz.

Fotó: Magyar Andor, szeged365.hu

A PANDÉMIA KEZDETE ÓTA EGYRE TÖBB GYERMEK SZENVED EVÉSZAVAROKTÓL VAGY DEPRESSZIÓTÓL

Bereczki Csaba, a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója elmondta, a pandémia kezdete óta egyre több olyan gyermekpszichiátriai kórképpel találkoznak, amely a bezártság következményeként alakul ki. “A járvány alatt főleg az evészavarok egész komoly szintet értek el a gyermekeknél. A másik súlyos probléma a depresszió. Így is körülbelül a gyerekek 20-25%-a valamilyen fokú depresszióban szenved, amit a bezártság, az elszigeteltség, az iskola otthonról, interneten keresztül való végzése csak még jobban felerősített. Azt gondolom, hogy körülbelül háromból egy gyerek számára valamiféle problémát okozott a bezártság, akár evészavart, vagy más pszichés zavart okozva”, közölte Dr. Bereczki Csaba.

AZ ÜNNEPSÉG FÉNYPONTJAKÉNT KITŰZTÉK A BOKRÉTÁT AZ ÉPÜLET LEGMAGASABB PONTJÁRA

Az ünnepségen az épület legmagasabb pontján bokrétát helyeztek el, amelyre a szalagokat felkötötte: Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE SZAKK elnöke, Dr. Bereczki Csaba, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója, Dr. Kapornai Krisztina, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály osztályvezetője, Sipos Kovács Mónika, pénzügyi vezető és Illyés Boldizsár, a Dél-Konstrukt Zrt. építésvezetője.

Fotó: Bobkó Anna, SZTE NKI

Nézd meg az eseményről készített riportunkat, melyben te is meglesheted, hogyan áll jelenleg a beruházás, sőt tanúja lehetsz a bokréta kitűzésének is az épület legmagasabb pontjára!

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb