Közélet

Drámai a Covid-helyzet Szegeden, újabb 150 egészségügyi dolgozót kell bevonni a koronavírusos betegek ápolásába (frissítve)

Jelenleg 246 koronavírusos beteget kezelnek a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban – derült ki abból a körlevélből, amelyet Balogh Dénes ápolási igazgató küldött körbe a vezető szakdolgozóknak. Mint írja, ez a szám magasabb, mint a második hullám csúcsa, sőt, már közelíti a harmadik hullám plafonját is, amikor 300 körüli Covid-beteget kellett ellátniuk Szegeden.

AGGASZTÓ A HELYZET, ÁT KELL SZERVEZNI A CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI ELLÁTÁST

A Szeged365.hu-hoz eljutott levél többek között átszervezésekről számol be, mint az ápolási igazgató írja,

  • a koronavírusos esetek ellátásába bevonják a többi Csongrád-Csanád megyei kórházat is,
  • a legsúlyosabb eseteket viszont továbbra is Szegeden látják majd el.

A levélben azt is megjegyzik, hogy a helyzet súlyosabb, mint legutóbb: a betegek állapota rosszabb, ráadásul többen is szorulnak intenzív ellátásra. A hullám csúcsát a szerző december közepére vagy végére prognosztizálja.

TOVÁBBI 150 EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓT KELL ÁTCSOPORTOSÍTANI A KORONAVÍRUSOS ESETEK ELLÁTÁSÁRA

A levél arra is kitér, hogy újabb 150 egészségügyi dolgozót kell a napokban bevonni a koronavírusos betegek ápolásába. Opciós lehetőségként felmerül a Kiskunhalasi Járványkórház megnyitása is, ezt a szegedi klinika szeretné elkerülni, mivel valószínűleg főként szegedi dolgozókat vezényelnének oda – ez pedig tovább nehezítené a helyzetet.

NINCS NAPIRENDEN A SÜRGŐSSÉGI ÉS COVID ESETEKEN KÍVÜLI ELLÁTÁSOK HALASZTÁSA

A levél szerint prioritást élveznek a szakmaspecifikus sürgősségi és koronavírusos ellátások, továbbá az oltási tevékenység. Az elektív ellátások halasztása egyelőre nincs napirenden, a fennmaradó erőforrások továbbra is felhasználhatóak ezekre.

TÚL A CSÚCSON: A NAPI ÚJ FERTŐZÖTTEK SZÁMA MÁR MA LEVERTE AZ EGY ÉVVEL EZELŐTTI CSÚCSOT, PEDIG MÉG ODÉBB VAN A PLAFON

A napi új fertőzöttek számát tekintve levertük a tavaly őszi, második hullám csúcsát: akkor 6819 volt a legsötétebb nap “eredménye”, mára virradóan 8434 új esetet azonosítottak, közülük Csongrád-Csanád megyében 393-at. Ami különösen aggasztó, hogy a napi esetszám majdnem duplázódott tegnap óta.

Az alábbi cikkünkben mutatjuk a napi adatokat, egyben hozunk egy összehasonlító statisztikát a második és harmadik hullám vonatkozásában.

FRISSÍTVE: MEGSZÓLALT AZ EGYETEM

Reagált a Szegedi Tudományegyetem vezetése a Balogh Dénes ápolási igazgató által körbeküldött, szerdán kiszivárgott körlevélre. Mint írják, embert próbáló hónapok elé néznek, ezért lelkileg és fizikailag is fel kell készülniük a rájuk váró feladatokra. “Betegeink gyógyítása érdekében végzett munkánkat hivatásunk szellemében, legjobb tudásunk szerint végezzük. Gyógyulásukért a legvégsőkig küzdeni fogunk” – írják közleményükben, melynek végén arra kérnek mindenkit, hogy oltassa be magát.

A teljes reakciót, változtatás nélkül az alábbi cikkünkben találod:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb