KözéletSmart Szeged

Palkovics László Tel-Avivban tárgyalt, a szegedi lézerközpont is téma volt

A mesterséges intelligencia alkalmazása és az önvezető járművek jelentik az innováció sikerének a zálogát – nyilatkozta az MTI-nek telefonon Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki kedden Tel-Avivban folytatott tárgyalásokat. A két ország tudományos együttműködésének egyik fontos területe lesz a lézertechnológia, a Szegedi ELI Lézerközpont bevonásával.

A magyar tárcavezető három miniszteri és egy kutatóintézeti megbeszélést követően részt vett Naftali Bennett izraeli miniszterelnök Okos Mobilitás elnevezésű innovációs és technológiai konferenciáján (Prime Minister’s Smart Mobility Summit).

Az eseményt követően Palkovics László beszámolt róla, hogy a szintén magyar felmenőkkel rendelkező Orit Farkash-Hacohen innovációs, tudományos és technológiai miniszterrel tudományos együttműködésről szóló egyetértési megállapodást írtak alá, majd a felek áttekintették a kétoldalú szakmai együttműködés közös területeit, melyek közé tartoznak:

  • az autonóm, önvezető járművek és repülőeszközök (drónok),
  • az izraeli-magyar biotechnológiai fejlesztések Magyarországon,
  • a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazási lehetősége és ezek jogszabályi feltételei,
  • valamint a lézertechnológiai együttműködés jövőbeli lehetőségei a Szegedi ELI Lézerközpont bevonásával.

Az MI területen megemlítette az OTP és az ITM együttműködését egy nagyteljesítményű szuperszámítógépes célhardver finanszírozására, amely a magyar vállalkozások részére biztosít majd megfelelő számítási és alkalmazási háttérkapacitást. Tárgyalópartnerével egyetértettek, hogy a fenti területek jelentik az innováció sikerének a zálogát. Palkovics László ezt követően a miniszterrel együtt részt vett az Okos Mobilitás konferencia panelbeszélgetésén, amely során azt járták körbe, hogy mitől lesz egy ország okos mobilitási nemzet, és mit tehet a kormányzat ennek előmozdítása érdekében. A beszélgetés során kiderült, hogy Izrael nagyon hasonló prioritásokkal rendelkezik, mint Magyarország.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb