Smart SzegedVideo365

Szeged365 videoriport: árnyas fákkal övezett sétánnyá válik hamarosan a szegedi Oskola utca

Ahogy hétközben egy nagyszerű olvasói videóval már beszámoltunk róla, ezerrel döngetnek a munkagépek az Oskola utcán, melyen jelenleg csak gyalogosok grasszálhatnak, és ők is óvatosan, folyamatosan a lábuk elé nézve. Mert ahogyan munkatársunk, Magyar Andor videóján is látszik, itt egy magasan fekvő aknafedő, ott egy kiálló cső – így csak óvatosan közlekedjetek, ha arra jártok!

Az átgondolt stratégia alapján szélesebb járdát, kényelmes teraszokat, zöldellő fasort álmodtak a tervezők erre az újonnan születő korzóra, melyet az itt lakók, a turisták, sőt az utca mentén felsorakozó üzletek is imádni fognak.

A fák esztétikailag és környezetvédelmi szempontból is kellenek már nagyon, az új sétányon egy csodás fasor húzódik majd végig. Fajtáját tekintve az oszlopos juhar szerencsés választás lehet, hiszen nem nő túl terebélyesre, és jól viseli a városi környezetet és a klímaváltozással szemben is ellenálló.

Az eddig 2,5 méter széles járda közel a duplára szélesedik, így tágasabb helyet kap a fasor, a teraszok, és persze a szegedi jellegzetes díszburkolat is felkerül.

Kollégánk, Magyar Andor is megörökítette a folyamatosan zajló munkát:

A kerékpársávok maradnak ugyan, de már irányhelyesek, tehát különválik a két forgalmi irány az út két oldalára, amitől sokkal biztonságosabb lesz az egész útvonal. Az eddig sok autóst bosszantó probléma, miszerint bármikor felbukkanhat egy váratlanul jobbról szembejövő kerékpáros, megszűnik, és a biciklizők sem kerülnek egymással szemben, trükközve azon, hogy hogyan kerüljék ki ügyesen egymást.

NEM CSUPÁN ESZTÉTIKAILAG LESZ CSÚCS SZUPER A VÉGEREDMÉNY, DE JÓVAL BIZTONSÁGOSABB IS LESZ A KÖZLEKEDÉS

Baleseti szempontokat is figyelembe vettek a tervezők, így leegyszerűsödik a már évek óta elhíresült csomópont.

Az egyenesen haladó biciklisek és a Belvárosi hídra felhajtó autók már nem a hídfőben, hanem hamarabb keresztezik egymás útját. Az autósoknak itt csak egyfelé kell majd figyelniük, a hídfőben pedig már csak a gyalogosoknak és az egyenes iránynak kell elsőbbséget adniuk.

A gyalogátkelőt járdasziget osztja majd ketté, ez a megoldás is a biztonságot szolgálja majd, figyelembe véve a növényzetet és annak növekedését is, hogy az ne akadályozza a látási viszonyokat.

Az Oskola utca és a Stefánia közötti egyenesen haladó autós sávok kihasználatlanság okán megszűnnek. Az É-D-i irányban haladóknak a körutakon és a rakparton való közlekedést javasolják, hiszen azok a keskeny belvárosi utcáknál sokkal nagyobb autós forgalom elvezetésére alkalmasak.

A hídra tartó autósok már a Stefánia felől érkeznek a csomópontba, így a Híd utcában több hely marad a közösségi közlekedés járműveinek, és csökken a forgalom is a Széchényi téri zöldövezet mellett. A gyakorlatban a Stefániára terelés úgy valósul meg, hogy nem lehet majd balra kanyarodni a Híd utcába a Széchenyi téren a posta előtt, és a Deák Ferenc utcából sem. Cserébe sokkal több zöldidő adható a Stefánia felől a hídfőbe érkezőknek, így többen jutnak majd fel a hídra, mint a másik két útvonalon együttvéve.

HA MÉG TÖBBET SZERETNÉL MEGTUDNI A BERUHÁZÁSRÓL ÉS A FORGALMI VÁLTOZÁSOKRÓL, ITT ÖSSZEGYŰJTVE MEGTALÁLOD AZ ÖSSZES FONTOS TUDNIVALÓT:

HA PEDIG LEMARADTÁL VOLNA A CIKK ELEJÉN IS EMLÍTETT OLVASÓI VIDEÓRÓL, ITT BEPÓTOLHATOD:

Operatőr: Magyar Andor, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb