Közélet

Napi tutiság: a világ legjobb programozó diákjai érkeznek Szegedre

A világ legjobb programozó diákjai érkeznek Szegedre a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiára. A versenyfeladatok azokat a valós problémákat is reprezentálják, amelyekkel a jövő programozói találkoznak majd. A Szegeden megrendezendő versenyre több mint száz ország legjobb fiatal programozóit várják – írja a Magyar Nemzet.

Nagyszabású, fontos nemzetközi rendezvényre készül Szeged: 2023-ban itt rendezik meg a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (International Olympiad in Informatics, IOI). A rendezésre a 2019-es IOI-n a Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJ NKft.), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) pályázott közösen, az eseményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja. A konzorciumvezető DJ NKft. ügyvezetője, Jobbágy László a Magyar Nemzetnek elmondta, a verseny lebonyolítását megelőző tárgyalások jól haladnak. Felidézte: Magyarország egyszer már otthont adott az eseménynek, mégpedig 1996-ban, Veszprémben. Egyébként a legelső ilyen jellegű megméretés 1989-ben volt, akkor még tizenhárom ország részvételével, 2023-ban pedig már mintegy száz ország diákjai lesznek ott a diákolimpián.

A VILÁG LEGRANGOSABB PROGRAMOZÓI VERSENYÉNEK ADUNK OTTHONT

“A középiskolás diákoknak rendezett, a világ legrangosabb versenyprogramozási eseményén a korosztályos tudás legmagasabb szintje képviselteti magát. Ezek a diákok olyan tudással rendelkeznek, amivel gyakorlatilag már azonnal el tudnak helyezkedni a szakmában, közülük a legtöbben akár már a középiskolás éveik alatt is dolgoznak. Programozásban, algoritmizálásban a végzett egyetemisták szintjén vannak, persze mindig van hová fejlődni, de voltaképpen a világ legjobb egyetemeire már így is megvan a belépőjük” – írta le a verseny színvonalát Jobbágy László. Elmondta: négyfős csapatokat várnak, a tanárokkal, kísérőkkel együtt mintegy 1200–1500 vendégre számítanak. Minden résztvevőnek ugyanolyan feltételeket kell teremteni, tehát négyszáz teljesen ugyanolyan számítógépet kell beszerezni, de a tanárok és az internet sem nyújthat segítséget a versenyzőknek.

A LÉZERKUTATÓ KÖZPONTUNK IS ÉRDEKES LEHET NEKIK

A nyolcnapos esemény kulturális kikapcsolódásra is lehetőséget ad majd. A kétszer félnapos versenyen kívül (amelyen összesen tíz-tizenkét feladatot kell megoldani) változatos programokkal is készülnek a szervezők. – Azért is előnyös, hogy Szegeden lesz a diákolimpia, mert az SZTE-n igen komoly programozói műhely működik. Emellett a lézerkutató központ, az ELI is érdekes lehet a reál beállítottságú diákoknak, a laborokat, műszereket, kutatóintézeteket is megtekinthetik majd. Kultúrára és szórakozásra pedig Szeged nyár végi, ősz eleji programjai kiválóan alkalmasak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb