Szegedi ArcokVideo365

Ahol anonim maradhat az is, aki adja és az is, aki kapja – élelmiszerrel megtöltött Szeretetládák várják a rászorulókat Szegeden

Hat évvel ezelőtt egy hétfős baráti társaság gondolt egyet és épített egy ládát, azért, hogy azt megtöltse élelemmel azok számára, akiknek nem adatik meg az az alapvető szükséglet, hogy ételt tegyenek otthon az asztalra. Aztán ezt a ládikát követte a második, majd a harmadik. Két éve pedig a civilekből álló csoport megalapította a Szeretetláda Karitatív Egyesületet, hogy ezután szervezett formában tudjanak segíteni a rászorulókon Szegeden. A szervezet munkájáról Somi Béla egyesületi elnökkel beszélgettünk.

Fotó: Szeretetláda Szeged Facebook oldala

BÁRMILYEN TARTÓS ÉLELMISZERT ELHELYEZHETNEK A SZEGEDIEK A SZERETETLÁDÁKBAN

Az első Szeretetládát 2015 januárjában állították fel a Rókusi Plébánia kertjében, amit a következő években még kettő követett a Tisza Lajos körúton az Evangélikus templomnál és a Lechner téren a Szent Rozália kápolna előtt. Ezekbe a ládákba az év minden napján bárki elhelyezheti élelmiszer adományát a rászorulók számára. Ahogy Somi Bélától megtudhattuk, bármilyen tartós élelmiszer jöhet: liszt, cukor, rizs, száraztészta, étolaj, zöldség, gyümölcs, vagy éppen pékáruk és konzervek, de a téli hónapokban akár meleg ételt is elhelyezhetnek bennük az adakozók.

Fotó: szeretetláda.hu

A SZERETETLÁDÁK LÉNYEGE AZ ANONIMITÁS

A karitatív adományozás lényege az anonimitás, hiszen névtelen marad az is, aki ad, és az is, aki kap. Az adakozásnak ez a formája gyorsan igen ismertté vált a szegediek körében és láthatóan sokan vannak azok, akik feltöltik különböző élelmiszerekkel a Szeretetládákat, mondta el az egyesület elnöke. De annak, akinek szüksége van az élelmiszerekre, talán jobb is az anonimitásba burkolózni, hiszen van, aki számára kényelmetlen lehet a segítségkérés.

MA MÁR NEMCSAK A SZERETETLÁDÁKKAL SEGÍTENEK A RÁSZORULÓKON

“Hosszútávú terveink között szerepel, hogy bővítsük a kihelyezett ládák számát, azonban a személyi létszám kapacitásunk és a költségkeretünk határt szab a vágyainknak és az elképzeléseinknek. Most úgy néz ki, éppen azon a határon vagyunk, amit még tudunk teljesíteni” – árulta el kérdésünkre Somi Béla, ahogy azt is, az indulásuk óta jelentősen bővült az egyesület tevékenységi köre. Már nemcsak élelmiszert juttatnak a rászorulóknak, hanem ruhákat és lakás felszerelési cikkeket és egyéb használati tárgyakat is. Köszönhető ez annak, hogy a szegedi önkormányzat hozzásegítette őket egy raktárhoz, ahol lehetőségük nyílt az adományok tárolására akár nagyobb mennyiségben is.

Fotó: Szeretetláda Szeged Facebook oldala

NAGYCSALÁDOSOKON ÉS EGYEDÜLÁLLÓ SZÜLŐKÖN IS SEGÍTENEK

“Körülbelül 30-40 olyan család van, akiket célzottan is támogatunk, személyes kapcsolatunk is van velük: ők nagycsaládosok, vagy egyedülálló szülők. Nekik rendszeresen juttatunk külön élelmiszercsomagokat. Ők azok, akiknek ruhákat is tudunk adni, akár konyhai eszközöket, sőt, számukra programokat is szoktunk szervezni, mint például a Szegedi Vadaspark meglátogatása, vagy sétahajózás a gyerekeknek” – mesélte el Somi Béla, ahogy abba is beavatott, jövőre még több programra számíthatnak ezek a családok, múzeum és színház látogatást és játszóházat is szerveznek a részükre.

Az elmúlt hat év alatt barátok, szimpatizánsok, önkéntesek rengeteg munkát fektettek abba, hogy a civil összefogásból, mára már egyesületként idáig eljuthattak, s ennek köszönhetően a Szeretetládák mellett kiterjedt módon tudják segíteni a rászorulókat és elesetteket.

Nézd meg videós összeállításunkból, hol találhatóak a Szeretetládák Szegeden!

A teljes beszélgetést pedig Somi Bélával itt tudod meghallgatni:

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb