Szegedi Arcok

“Többségben vannak, akik elmennek” – interjú Fazakas Attila atyával, aki rendszeresen látogatja a II-es Kórház Covid-osztályát

Az egyre emelkedő Covid-számokat látva a járvány fenyegetően itt van közöttünk, láthatatlanul kúszik vissza mindennapjainkba, félelmet ültetve azok szívébe, akik a kórral küzdenek a kórházak betegágyain, de nem kímélve az értük aggódó hozzátartozókat sem. Ilyenkor van csak igazán nagy szükség a hitre: a gyógyulásban, a kitartásban, erőt meríthetünk belőle, ami átsegíthet az élet legnehezebb időszakain.

FAZAKAS ATTILA ATYA A II-ES KÓRHÁZ COVID-OSZTÁLYÁN NYÚJT LELKI TÁMASZT

Fazakas Attila, a Szeged Móravárosi Szent Kereszt Plébánia plébánosa ezekben a gondterhes időkben, már a járvány első hulláma óta nyújt vigaszt, lelki támaszt a koronavírusban szenvedőknek, az atya ugyanis minden héten legalább háromszor-négyszer ellátogat a II-es Kórház Covid – osztályára, hogy beszélgessen a betegekkel, azok hozzátartozóival, és ha szükséges, a betegek kenetében részesítse őket. Interjúnk során erről az áldozatos munkáról beszélgettünk vele.

TÖBBSÉGÉBEN VANNAK, AKIK ELMENNEK, DE HÁLA AZ ISTENNEK, VANNAK OLYANOK IS, AKIK MEGGYÓGYULNAK

Fazakas atya beavatott minket abba, hogy sajnos látogatásai során többségében nagyon tragikus történetekkel találkozik, hiszen a statisztikák szerint is az intenzív terápiás osztályokon fekvő betegek mindösszesen 10%-a éli túl a koronavírus súlyos szövődményeit. „Alapvetően nem a pesszimizmus mondatja ezt velem, hanem a realizmus. Sajnos többségében vannak, akik elmennek, de alapvetően vannak olyanok is, akik hála a Jó Istennek, meggyógyulnak. Én mindig nyilván azt az oldalt erősítem, hogy fel fognak épülni, pozitív szemléletet próbálok közvetíteni, de ez nem mindig egyszerű”, mesélte a plébános.

“NEM OLYAN RÉGEN ÉLTEM ÁT A COVID -OSZTÁLYON TÖLTÖTT IDŐM ALATTI LEGPOZITÍVABB TÖRTÉNETET”

„Nem olyan régen történt, és ezt az örömet megosztottam a híveimmel is, hogy egyik látogatásom során bementem egy kórterembe, ahol két embert részesítettem a betegek kenetében, a harmadik viszont éppen haza készült, mert meggyógyult. Azt mondhatom, hogy azóta, hogy járom a Covid – osztályt, talán ez volt az egyik legpozitívabb történet, hála a Jó Istennek, hogy ilyenekről is be tudok számolni”, osztotta meg élményét velünk Fazakas atya, aki úgy véli, amikor a keresztünkkel találkozunk, ami lehet akár egy betegség, egy szerettünk elvesztése, vagy bármilyen negatív történés az életünkben, amely kicsit elgondolkodtat, közelebb vihet minket a hithez.

Fotó: Fazakas Attila atya Facebook oldala

“A LEGFONTOSABB, EMBERKÉNT MELLETTÜK LENNI”

„Úgy gondolom, hogy ilyenkor döbbennek rá sokan, hogy hiába van meg mindenük, ha bármi baj éri őket, akkor az anyagi boldogulás kevés, és valóban a hit egy olyan támaszt tud adni, ami segíthet a gyógyulásban, vagy akár a gyászfeldolgozásban. Egészen biztos, hogy többen fordulnak a Jó Istenhez ezekben a helyzetekben, hiszen azt tapasztalom, hogy ilyenkor elég sűrűn kell a Covid – osztályt látogatni, heti 3-4 alkalommal is olykor. De nyilván a hozzátartozók, akik felhívnak, behívnak a betegeikhez, nem azért teszik, hogy hátha a pap is tud tenni valamit, hanem hitből és meggyőződésből” – mondta el Fazakas atya, ahogy azt is, az a legfontosabb, hogy ilyenkor emberként mellettük legyen, figyelmüket a Jó Istenre irányítsa, hogy belé kapaszkodhassanak a nehéz időszakban.

AZ ORVOSOKNAK ÉS NŐVÉREKNEK IS SZÜKSÉGE LEHET A LELKI TÁMASZRA

Lelki támogatásra a koronavírus járvány negyedik hullámának közepén nemcsak a betegeknek és hozzátartozóiknak van szüksége, hanem azoknak az orvosoknak, nővéreknek is, akik szintén nap, mint nap a betegek életéért, gyógyulásáért küzdenek. „Amikor bent vagyok és odajönnek beszélgetni, próbálom a történetet egy kicsit humorosra fogni még akkor is, ha a valóság olykor tragikus, hiszen a humor nagyon sok mindenen át tud bennünket segíteni, még a legnehezebb élethelyzetekben is.”

AZ ATYA AZ ONLINE TÉRBEN IS IGYEKSZIK TÁMOGATÁST NYÚJTANI HÍVEINEK

Fazakas atya nemcsak személyesen, hanem az online térben is igyekszik támogatást nyújtani híveinek. A plébános ezért a Covid beköszönte óta Napi Vigasz néven osztja meg gondolatait Youtube csatornáján, mely során 3-4 perces elmélkedéseket olvas fel a Szentírásból. Elmondása szerint sokan, akik rendszeresen nézik ezeket az elmélkedéseket Reggeli Áhítatként emlegetik őket, mely reményt adhat számukra a vészterhes időkben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb