Szegedi Arcok

Duda Ernő: Ha nyár végén visszahozzák a védettségi igazolványt, akkor most nem itt tartanánk

Duda Ernő, szegedi szakértő szerint a védettségi igazolvány egy hatékony fegyver a vírus ellen, ami nemcsak a járvány terjedését lassítaná, de az oltottak számát is növelné. Az immunológus ugyanis azt mondta, valójában csak 3-4 millió védett ember van Magyarországon, ezért nagyon fontos lenne, hogy minél többen felvegyék az oltást, és éljenek a harmadik dózis lehetőségével is.

Nagyon félrevezető adat az, hogy hányan vannak beoltva koronavírus ellen Magyarországon – erről beszélt Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem immunológusa az ATV Start című műsorában. Ugyanis – mint elmagyarázta – sokan több mint fél éve kapták meg az oltást, a jelenleg használt védőoltások hatékonysága azonban – legalábbis 60 év fölött – folyamatosan csökken, és félév után gyakorlatilag semmissé válik. Tehát azon a másfél millió emberen kívül, akik már a harmadik dózist is megkapták, még körülbelül 1,5-2 millió embernek van tényleges védettsége – hívta fel a figyelmet a szegedi szakértő.

AKI NEM OLTATJA BE MAGÁT, AZ NEM CSAK MAGÁRA JELENT VESZÉLYT

Duda szerint érdemes az influenza elleni védőoltást is felvenni, ugyanis a kettős fertőzések mindig nagyságrendekkel súlyosabbak, ezért mindenképpen el kellene kerülni azt, hogy valaki egyszerre fertőződjön meg koronavírussal és influenzával. A koronavírus elleni oltás kötelezővé tételével kapcsolatban kifejtette, hogy „ha kötelezővé lehet tenni azt, hogy csak jogosítvánnyal lehet autót vezetni, és a részegen vezetőket szankcionálják, akkor azt is el lehet várni, hogy egy egészségügyi dolgozó, vagy egy pedagógus be legyen oltva, mikor egy potenciálisan halálos betegségről beszélünk”. Ugyanis, aki nem oltatja be magát, nemcsak saját magára jelent veszélyt, hanem mindenkire, akiket a jelenlegi eszközökkel nem tudunk megvédeni – magyarázta.

HA NYÁR VÉGÉTŐL MÁR KÖTELEZŐ LETT VOLNA A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY, AKKOR NEM ITT TARTANÁNK

Az immunológus nehezményezte azt is, hogy a hatóságok az elmúlt hónapokban nem éltek azzal a hatékony fegyverrel, amit az oltási igazolás jelent. Ha ezt nyár végétől kezdve határozottan megkövetelték volna mindenkitől, aki valamilyen tömegrendezvényen, vagy valamilyen zárt térben lévő eseményen részt vett, akkor nem itt tartanánk, és több lenne a beoltott is – vélekedett Duda. A szakértő elmondása szerint a korábbi tapasztalatok alapján nem lehet előre egyértelműen megmondani, mikor fog tetőzni a negyedik hullám. Főleg úgy nem, hogy alapvető adatokkal nem vagyunk tisztában – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb