Közélet

Gulyás Gergely: szombattól zárt térben ismét kötelező a maszkhasználat, csak védettségivel lehet látogatni az 500 főnél nagyobb rendezvényeket

Valamiért most rendhagyó időpontban, délután 3-kor érkezik a csütörtöki Kormányinfó, melyen Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a legfrissebb kormányzati döntésekről számol be. A bejelentésekről élőben jövünk, cikkünk folyamatosan frissül.

Hogy pontosan miről lesz nem tudni, viszont mi a következő témakörökre tippelünk:

MÚLT HÉTEN A KÖZIGAZGATÁSNÁL RENDELTÉK EL A KÖTELEZŐ OLTÁST

Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón még azt mondta, hogy általánosan kötelező oltást Magyarországon nem kívánnak elrendelni, de a munkáltatóknak lehetővé tették ezt. A Miniszterelnökség alá tartozó területi közigazgatásnál elrendelik a kötelező oltást.

 

15:16 KEZDÜNK, AKÁR EGY HÉT MÚLVA IS TETŐZHET A JÁRVÁNY

Gulyás Gergely a mai adatok ismertetésével kezdte a Kormányinfót. Mint mondta, már 10.767 Covid-fertőzöttet regisztráltak az országban. A matematikusok szerint már egy hét múlva is tetőzhet a vírus. A kormány mindenkinek javasolja a harmadik oltás felvételét. Érdemi védettséget csak az oltás jelent – fogalmazott. Azokban az országokban sikerül megfékezni a vírus terjedését, ahol a 2. oltást 3. oltás is követte.

15:19 KÖTELEZŐ A MASZK MINDENHOL ZÁRT TÉRBEN

Gulyás Gergely kiemelte, szombattól:

  • Zárt térben ismét kötelező a maszkhasználat.
  • Csak védettségivel lehet látogatni az 500 főnél nagyobb rendezvényeket.
  • Az egészségügyben a 3. oltás is kötelező lesz.

Mint kiemelte: a járványt akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát. Ha nem oltatják be magukat az emberek, újabb hullámok jönnek. Az oltatlanok mások életét veszélyeztetik – tette hozzá. Ezért zárt térben ismét kötelező a maszkhasználat, ez már szombattól érvényes. Csak védettségivel lehet látogatni az 500 főnél nagyobb rendezvényeket, az egészségügyben a 3. oltás is kötelező lesz.

15:22 OLTÁSI AKCIÓ HÉT LESZ

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az iskolákban az igazgatók dönthetnek a maszkviselési kötelezettségről. Jövő héten oltási akcióhetet tartanak az átoltottság növelés érdekében. 9,7 millió oltás áll rendelkezésre – mondta a miniszter. Mindenkit arra kérnek, hogy vegye fel a védőoltást, mert nem csak saját egészégéért felel, hanem másokért is.

15:25 BENZIN ÉS GÁZOLAJ

“A kormány az energiaárakkal is foglalkozott, örömmel látjuk, hogy a benzinkutakon az árcsökkentés mindenhol bekövetkezett” – mondta Gulyás Gergely. Mindenhol megvalósult a 480 forintos maximális ár. Egyelőre a hatóságok egyetlen olyan benzinkutat sem találtak, ahol nem tartották volna be a maximális benzinárat – ismertette a miniszter.

15:27 A KISVÁLLKOZÓKRA IS KITERJED A REZSICSÖKKENÉS

A kisvállalkozók esetében megnyílik annak a lehetősége, hogy belépjenek az egyetemes szolgáltatói körbe – jelentette be Gulyás Gergely. 

15:34 ADDIG LESZNEK INTÉZKEDÉSEK, AMÍG SZÜKSÉGES

“Addig maradnak érvényben a bejelentett járványügyi intézkedések, amíg azok szükségesek” – válaszolta az egyik kérdésre Gulyás Gergely.

15:36 MARAD A PEDAGÓGUSOK KÖTELEZŐ OLTÁSA 

A pedagógusokat továbbra is arra kérik, hogy a szakszervezetek legyenek a kormány szövetségesei és nem ellenségei – mondta kérdésre Gulyás Gergely. Van olyan helyzet, amikor kockázatos, ha valaki oltatlanként tanít gyerekeket. Felmérésük szerint 100 tanárból 86-87 be van oltva. Nem áll fent az a veszély, hogy működésképtelenek legyenek az iskolák, ha lesznek olyan tanárok, akik nem oltatják be magukat – mondta Gulyás. Reméli, nagyon kevés olyan tanár lesz, aki nem látja be az oltás fontosságát.

15:38 OLTATLANOK ÉS SZANKCIÓK

“Minden döntést figyelünk, de mi nem hoztunk hasonlót” – válaszolta arra a kérdésre, hogy lesznek-e az oltatlanokra vonatkozó olyan korlátozások, mint amik Ausztriában vannak. “Nem ellenségként tekintünk az oltatlanokra, azt szeretnénk, ha mindenki belátná, akkor tudjuk megelőzni a további hullámokat, ha az oltottság magas szintre ér el” – hangsúlyozta. “Lehet még szigorúbb intézkedéseket hozni, most léptünk egyet előre, egy nagyon nehéz, kényes egyensúlyt kell megtalálni” – tette hozzá.

15:41 CSAK AKKOR LEHET MEGÁLLÍTANI A JÁRVÁNYT, HA MAGAS AZ ÁTOLTOTTSÁG

A kormány azt szeretné, ha mindenki belátná, hogy csak akkor lehet megállítani a koronavírus-járványt, ha magas az átoltottság – mondta kérdésre a miniszter. Nagyon nehéz kényes egyensúlyt kell megtalálnia a kabinetnek a mostani helyzetben – tette hozzá, Gulyás közölte, hogy a jövőben elképzelhető, hogy a védettségi igazolvány hatálya bővülni fog. 

15:43 SENKI SEM MARAD ELLÁTATLANUL

Eddig senki nem maradt ellátatlanul – válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy van-e elég orvos, illetve meg tudják-e nyitni a kiskunhalasi járványkórházat. Szerinte meg fogják nyitni, ha szükségessé válik.

15:54 HOME OFFICE CSAK VÉGSŐ ESETBEN

A home office-hoz végső esetben lehet folyamodni, de úgy szeretnénk túlélni a 4. hullámot, hogy az ország működőképessége biztosított legyen – válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy miért nem rendelték el a MOK javaslatára az otthoni munkavégzést.

15:56 NEM LESZ DIGITÁLIS OKTATÁS

Nem lesz digitális oktatás. Minden feltétel adott ahhoz, hogy az iskolák működjenek – válaszolta arra a kérdésre, terveznek-e digitális oktatást, illetve elrendelheti-e ezt a kormány.

16:00 MEG KELL HOSSZABBÍTANI A VESZÉLYHELYZETET

Miután egy járványcsúcs előtt állunk, és a veszélyhelyzet decemberben véget érne, ezért a veszélyhelyzetet meg kell hosszabbítani – mondta Gulyás Gergely, majd hozzátette, hogy a benzin és a gázolaj árstoppját 3 hónapra tervezték, így az várhatóan három hónap után lejár.

16:26 LEHET, HOGY LESZ 4. OLTÁS IS

Korlátlanul áll rendelkezésre oltóanyag – mondta Gulyás Gergely. Ha az orvosi szakvélemények ezt alátámasztják, akkor lesz 4. oltás is – tette hozzá.

16:29 JÓ LENNE A 90 SZÁZALÉKOS ÁTOLTOTTSÁG

Ha 90%-os átoltottság lenne, akkor érdemi járványhullám Magyarországon nem lenne – mondta. Ha valaki nem oltatja be magát, nemcsak saját, hanem mások életét is veszélyezteti.

16:49 A LEGPESSZIMISTÁBB FORGATÓKÖNYV VALÓSULT MEG

A kormány sok elemzést lát, a legpesszimistább forgatókönyv valósult meg mostanra – válaszolta arra a kérdésre, hogy a mostani rossz járványhelyzet, a sok halálos áldozat október környékén látható, várható volt-e. Gulyás Gergely kérdésre azt is elmondta, hogy a magyar társadalom az egészséges életmódot tekintve nem áll jól, és ez is állhat a hátterében a hazai koronavírus halálozásoknak. A régiónkból nem lóg ki Magyarország – tette hozzá. 

17:05 ORVOSOK MENTEK SEGÍTENI SZLOVÉNIÁBA

“Igaz, hogy Magyarország Szlovéniába küldött orvosokat, az ottani rendkívüli járványhelyzet miatt” – mondta a miniszter kérdésre válaszolva. “Ha jól emlékszem, 10 orvost küldtünk” – tette hozzá.

17:24 VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb