Mindenmás

Terjed a madárinfluenza Csongrád-Csanád megyében is – íme a szigorítások

Nem elég a koronavírus járvány, sajnos egyre gyorsabb ütemben terjed a madárinfluenza, Bács-Kiskun megye mellett Csongrád megyében is. Így aki most szeretett volna libát, kacsát vagy hasonló víziszárnyasokat telepíteni vagy szállítani – kivéve az azonnali vágást – a tervét egyelőre el kell halasztania.

További szigorítások lépnek tehát életbe Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben a madárinfluenza járvány terjedése miatt – tudtuk meg a Nébih közleményéből.

Bács-Kiskun megye egész, valamint több Csongrád-Csanád megyei járás teljes területére kiterjesztette a víziszárnyas baromfik betelepítési és mozgatási tilalmát az országos főállatorvos. Az előírás alól kizárólag az azonnali vágásra történő szállítás jelent kivételt. Az intézkedés célja a madárinfluenza járvány további gyors terjedésének megakadályozása, ezáltal a baromfiágazatot érintő gazdasági kár mérséklése.

A DÖNTÉS A NÉBIH LABORATÓRIUMI MÉRÉSEIN ALAPUL

Az elmúlt napokban Bács-Kiskun megye egyre nagyobb területén és több mint tíz gazdaságban igazolta a magas patogenitású madárinfluenza (H5N1) vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma. A védő- és megfigyelési körzetben érvényben lévő, minden baromfifajra érvényes mozgatási tilalmon túl az országos főállatorvos újabb szigorításokról döntött a járvány további gyors tovább terjedésének megakadályozása érdekében.

A kiterjesztett korlátozás az egyéb baromfifajokat egyelőre nem érinti!

A vonuló vadmadarak miatt a betegség folyamatosan fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos. A betegséggel, valamint a védekezéssel kapcsolatos legfontosabb információk elérhetők tematikus oldalukon.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb