Mindenmás

Napi pakk: hello, Oskola utca! 9 fok, némi eső és startoló Oltási Akcióhét vár ma Szegeden

Új hét, új időjárás: hidegfront hoz némi csapadékot és hidegebb időt Szegedre, ami azt jelenti, hogy szépen lassan átfordulunk a télbe. Klassz hír, hogy szombat óta autóval és kerékpárral is használható az Oskola utca, amely remélhetőleg enyhíteni fog a Belváros forgalmán. Indul a hétfő, mi pedig hozzuk a legfontosabb reggeli infókat, itt a Szeged365 napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot minden Cecília, Áprilka, Cecilla, Célia, Cicelle, Cilla, Csilla, Filemon, Seila, Sejla és Zéta nevű olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a magyar közoktatás napja. A Pedagógusok Szakszervezete 1991-ben kezdeményezte, hogy november 22-én tartsák a Magyar Közoktatás Napját. Céljuk a magyar közoktatás helyzetének, gondjainak bemutatása, valós társadalmi megítélésének elősegítése.
  • 181 éve született Fessler Leó szobrász, a Műcsarnok, a Bazilika, és az Operaház számos szobrának készítője.
  • 144 éve megszületett Ady Endre költő, újságíró. A Nyugat első nemzedékének vezéregyénisége, nemzeti líránk egyik legnagyobb alakja. Szerelméhez, Diósyné Brüll Adélhoz írta Léda-verseit. Későbbi feleségét, Boncza Bertát költeményeiben Csinszkának nevezi.
  • 143 éve hunyt el Rózsa Sándor alföldi betyárvezér, akinek nevéhez számtalan legendás és valódi rablás fűződik. A legendás betyár dohányzacskója jelenleg is Szegeden látható.
  • 63 éve látta meg a napvilágot a magyar származású Tony Curtis lánya Jamie Lee Curtis. Kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színésznő, író (A hal neve: Wanda).
  • 58 éve J. F. Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke a texasi Dallasban merénylet áldozata lett.
  • Ma lett 54 éves Alföldi Róbert, Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató. Művészetét több állami és szakmai elismeréssel is díjazták és a Szegedi Szabadtéri Játékok visszatérő vendége.

ESŐSEN INDULHAT A HÉT SZEGEDEN

Berobog a hidegfront Szegedre, ami esőt és lehűlést hoz nekünk hétfőre. Az Időkép előrejelzése szerint párás, ködös lesz a reggel, napközben pedig borongós időre számíthatunk Szegeden. Gyenge eső is kialakulhat és megélénkülhet az északi szél is. Hajnalban 2-3 fokot mérhetünk, majd a legmagasabb hőmérséklet 8-9 fok között alakul Szegeden.

INDUL A KORMÁNY OLTÁSI AKCIÓJA

A kormány 2021. november 22-28. között oltási akcióhetet indít a kórházi oltópontokon, azaz előzetes regisztráció nélkül is bemehetünk oltakozni. Ez esetben a regisztrációt a helyszínen végzik el, majd az oltás érkezési sorrendben történik, így aki Szegeden is szeretné felvenni a vakcinát, annak most minden előzetes bejelentezés nélkül lehetősége nyílik erre.

MÁR JÁRHATÓ AZ OSKOLA UTCA

Szombat óta autóval és kerékpárral is járható az Oskola utca, ahol rengeteg a közlekedési újdonság, a legfontosabb, hogy ne vezess vagy tekerj megszokásból. A legfontosabb változások, a ma reggeli közlekedésre fókuszálva:

  • A Dóm tértől az Oskola utcán és a Stefánián (jelenleg a Vár utcáig) két oldalon, már egymástól elválasztva haladhatnak sávjukon a kerékpárosok a megfelelő irányban. A színház felől az Oskola utca irányába haladó kerékpárosoknak a Vár utcai régi átvezetésnél kell áttérniük a menetirány szerinti jobb oldalra. A Vár utcától irányhelyesen közlekedhetnek a kerékpárosok. A kerékpáros terelőutak megszűnnek. Az Oskola utcából a gépjárművek jobbra kanyarodva közvetlenül hajthatnak fel a belvárosi hídra.
  • A Belvárosi hídra egyelőre ideiglenesen a Deák Ferenc utcából balra továbbra is fel lehet hajtani addig, amíg a színházi körforgalom el nem készül, azaz várhatóan december közepéig. Emellett a végleges forgalmi rend szerint a Stefániáról is balra lehet kanyarodni a hídra.
  • Figyelmet igényel a Híd utca Kelemen utca kereszteződése is: a nagyposta elől balra a Belvárosi hídra kanyarodó kerékpárosok elindulhatnak a zöld jelzésre, de a kerékpárosokat megállító lámpa piros jelzésére a sárga felfestésnél megállva el kell engedniük a villamost.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: erfection wheels indiana
'Fel a tetejéhez' gomb