KözéletSmart Szeged

Szabad a pálya, újra járható az Oskola utca (frissítve: megvolt a hivatalos átadó)

Szombat délután visszakapták a szegedi autósok és bringások az Oskola utcát, a friss aszfaltozás mellett új közlekedési rend és jelzőlámparendszer is vár bennünket. Vasárnap reggel 9-től forró teával, forralt borral és egy, a Magyar Kerékpárosklub szakértőjével közös bebiciklizésen várják az érdeklődőket a Somogyi Könyvtár előtt.

Pénteki fotóink a helyszínről:

Néhány fontos újdonság, tételekbe szedve (via Szeged Pólus):

  • Elkészült az Oskola utcán az úttest a Somogyi utca és a Híd utca között. Ezzel az úttest forgalomba helyezésének határideje teljesül, a járdák burkolatépítése és a kapcsolódó munkák folytatódnak, a projekttel érintett terület teljes felújítása a terveknek megfelelően jövő nyárra készül el. Az ideiglenes gyalogosközlekedés az elkészült burkolatalapon biztosított a járdákon.
  • Elkészült a Belvárosi hídfőben a csomópont az új jelzőlámparendszerrel, melyet a következő hetekben felmerülő tapasztalatok alapján még finomhangolnak. A jelzőlámpák bekapcsolása után bontja el a kivitelező az ideiglenes terelés tábláit a környező utcákban.
  • Elkészült a Híd utca.
  • Elkészült a Stefánia a hídfőtől a Vár utcáig; de a Vár utcai gyalogos és kerékpáros átvezetés egyelőre a régi marad. A színházi körforgalomban és a Stefánián továbbra is dolgozik a kivitelező.
  • A biztonságosabb közlekedés érdekében a Dóm tértől az Oskola utcán és a Stefánián (jelenleg a Vár utcáig) két oldalon, már egymástól elválasztva haladhatnak sávjukon a kerékpárosok a megfelelő irányban. A színház felől az Oskola utca irányába haladó kerékpárosoknak a Vár utcai régi átvezetésnél kell áttérniük a menetirány szerinti jobb oldalra. A Vár utcától irányhelyesen közlekedhetnek a kerékpárosok. A kerékpáros terelőutak megszűnnek. Az Oskola utcából a gépjárművek jobbra kanyarodva közvetlenül hajthatnak fel a belvárosi hídra.
  • A Belvárosi hídra egyelőre ideiglenesen a Deák Ferenc utcából balra továbbra is fel lehet hajtani addig, amíg a színházi körforgalom el nem készül, azaz várhatóan december közepéig. Emellett a végleges forgalmi rend szerint a Stefániáról is balra lehet kanyarodni a hídra.
  • Figyelmet igényel a Híd utca Kelemen utca kereszteződése is: a nagyposta elől balra a Belvárosi hídra kanyarodó kerékpárosok elindulhatnak a zöld jelzésre, DE a kerékpárosokat megállító lámpa piros jelzésére a sárga felfestésnél megállva el kell engedniük a villamost.

Az új forgalmi rendben bizonytalan kerékpárosok a Magyar Kerékpárosklub szakértőjével közös bebiciklizéseken is részt vehetnek, ez utóbbi vasárnap reggel 9-kor indul a Somogyi Könyvtár előtti részről. Bővebb információt az eseményről IDE kattintva találsz.

FRISSÍTVE: FORRALT BOROS ÁTADÓVAL INDULT A VASÁRNAP REGGEL

Vasárnap reggel 9-kor Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester hivatalosan is átadta az útszakaszt, mint mondta, Magyarország egyik legforgalmasabb kerékpárútja az utóbbi években bőven kinőtte az évtizedekkel ezelőtt kialakult forgalmi rendet, amely miatt két baleset-gócpont is kialakult, a SZAB-székháznál és a hídfő mellett. Az alpolgármester figyelmeztetett, az úton már új a forgalmi rend, tehát nem szabad megszokásból vezetni vagy kerékpározni. Nagy Sándor átadója után jöhetett a fent említett, a Magyar Kerékpárosklub szakértőjével közös bebiciklizés, némi forralt borral megspékelve.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb