Smart Szeged

Nemesi Pál kormánybiztos: “Nem a híd ígérete, hanem a híd megépítése kell nekünk szegedieknek!”

Nemesi Pál a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos neve lassan elválaszthatatlanul összeforr Szeged egyik, ha nem a legnagyobb érdeklődésnek örvendő projektjével a szegedi déli Tisza-híddal. A Szeged, Nagykörút Alsóváros és Újszeged közötti szakasz (új Tisza-híd) megvalósítása elnevezésű projekt tervezőjének kiválasztása céljából – aki az engedélyezési és kiviteli tervek egyaránt készíteni fogja – közbeszerzési eljárást írtak ki. Jelenleg a beérkezett ajánlatok kiértékelése zajlik, majd kezdődhet az a munka, amilyen fázisba még soha nem jutott el a projekt: elkészítik a kivitelezési és engedélyezési terveket. A projekt menedzselésének részleteit beszélte át Nemesi Pál kormánybiztos és Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, ezután kérdeztük a szegedi déli Tisza-híd legfrisebb híreiről a kormánybiztost.

“Mondhatni a társadalmi szerepvállalásom az, hogy Szegednek legyen egy közép- és hosszútávú komplex fejlesztési terve. Ennek az alfája a szegedi híd. Nekem ez nem csak infrastruktúra fejlesztést jelent, hanem Szeged komplex fejlesztésének alappillérét is.” – nyilatkozta Nemesi Pál kormánybiztos.

A kormánybiztos azt is elárulta, hogy Budapesten rendszeresen szervez a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna titkársága olyan szakmai találkozókat, ahol  az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) és a NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) szakembereivel együtt a Dél-Alföld kiemelt infrastruktúra fejlesztéseit beszélik át. Legutóbb az Innovációs és Technológiai minisztériumban a központi téma a szegedi déli Tisza-híd megépítése volt. A Szeged, Nagykörút Alsóváros és Újszeged közötti szakasz (új Tisza-híd) megvalósítása elnevezésű projekt tervezőjének kiválasztása céljából – aki az engedélyezési és kiviteli tervek egyaránt készíteni fogja – közbeszerzési eljárást írtak ki. Jelenleg a beérkezett ajánlatok kiértékelése zajlik, majd kezdődhet az a munka, amely során elkészítik a kivitelezési és engedélyezési terveket. Ebbe a fázisba még soha nem jutott a projekt, és ami a legfontosabb: a költség is elkülönítésre került, így 2022 január végén, február elején győztest hirdetnek és megkötik a szerződést. Nemesi Pál kormánybiztos arra is kitért, hogy reményei szerint sokat tanultak a projekt múltjának megvizsgálása közben, amely alapján többekközött az ütemes megvalósíthatóság javaslatáig is eljutottak. Ezt a javaslatot elfogadták, így gyorsabban tud elkészülni Szegednek a híd.

“Ha a szakmai terv kész lesz, akkor ciklusokon átívelően meg lehet, és meg kell építeni Szegeden a déli Tisza-hidat! Amikor átmegyünk rajta senki nem fogja megkérdezni tőlünk kire szavaztunk. A lényeg, hogy átmehetünk végre rajta! Azt szeretném, hogy bármennyi is a földi pályafutásom mint kormánybiztos, a projekt visszafordíthatatlan állapotban legyen: tehát a hídnak meg kelljen épülnie, bármi is történjen. Ezt nem győzöm hangsúlyozni minden fórumon!” – nyilatkozta Nemesi Pál.

 A legfontosabb kérdésre, miszerint mikor készül el a híd, Nemesi Pál kormánybiztos elárulta, hogy 4-5 éven belül épülhet meg a szegedi déli Tisza-híd, amennyiben az árvízi helyzet nem szól közbe. “A Kormány maximálisan elkötelezett a Dél-Alföld történelmi fejlődése mellett, amit ki kell használnunk!” – zárta nyilatkozatát Nemesi Pál a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos. 

A híddal kapcsolatban több félreértést ebben a cikkünkben tisztáztunk:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb