Közélet

Szijjártó Péter: jövőre véglegesen megnyitják az új határátkelőt Kübekházánál

Miközben Magyarország és Szerbia fellép a határaikat illegálisan átlépni szándékozókkal szemben, addig a két ország újabb könnyítést léptet életbe azok számára, akik a szabályokat betartva, jószándékkal akarnak közlekedni a határon – mondta csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután szerb kollégáját, Nikola Selakovicot fogadta Budapesten.

A tárcavezető a közös sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a két ország együttműködik a migráció elleni küzdelemben, ami különösen fontos most, hogy a Nyugat-Balkán újra telítődni kezdett. Kiemelte, hogy napi 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, Magyarországon idén már 100 ezer illegális határátlépési kísérletet észleltek, az Európai Unió pedig három irányból is nyomás alatt áll.

VÉGLEGES MEGNYITJÁK A KÜBEKHÁZI HATÁRÁTKELŐHELYET

Idén tíz váltásban kétszáz magyar rendőr vett és vesz részt Szerbia déli határainak védelmében azért, hogy a migrációs hullámot minél távolabb, már ott meg lehessen állítani – szögezte le. Ugyanakkor bejelentette, hogy jövőre véglegesen megnyitják az új határátkelőt Kübekházánál, így egyszerűsítve a közlekedést Magyarország és Szerbia között. Szijjártó Péter jó hírnek nevezte, hogy már jogerős a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának építési engedélye a magyarországi szakaszon, és a fővárosi szakaszra vonatkozó közbeszerzést illetően is csak az eredményhirdetés van már hátra. Aláhúzta: 2025-re megépül a magyarországi szakasz, míg 2022 végére befejezik a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonal munkálatait is.

NAGYKÖVETSÉGEK, DIPLOMATÁK, KERESKEDELMI FORGALOM

Emellett közölte, hogy a két ország beengedi egymás nagykövetségeire a másik fél diplomatáit azokon a helyeken, ahol annak nincs képviselete. Így magyar diplomaták fognak dolgozni Szerbia zambiai és kongói nagykövetségén, a szerbek pedig Magyarország máltai és chilei képviseletére delegálják a diplomatáikat. Nikola Selakovic a magyar-szerb kapcsolatokat is méltatta, a felek között meglévő kölcsönös bizalmat és tiszteletet. Ugyanakkor kitért arra is, hogy kívánatos lenne a gazdasági együttműködés további fejlesztése, mivel Belgrád szeretné, ha a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke átlépné az évi kétmilliárd eurót.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb