Közélet

Merkely Béla: készülhetünk a negyedik oltásra

A közép-magyarországi régióban már elérhette a platót a koronavírus-járvány negyedik hulláma – véli Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének konferenciáján ma arról is beszélt, a delta-variánsnál a 75-80 százalékos átoltottság lenne szükséges a vírus „megfogásához”.

“Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy lesz-e ötödik hullám, akkor az izraeli helyzetet kell figyelemmel kísérni” – magyarázta, szerinte ugyancsak Izrael példája ad bizonyítást arra, hogy a harmadik oltás segíthet a negyedik járványhullám leküzdésében.

“Ha ott emelkedni fognak a számok, akkor majd készülhetünk esetleg a negyedik oltásra is, de ezzel még várhatunk, mert ott azzal, hogy az emberek 40-45 százaléka megkapta az emlékeztető dózist, legyőzték ezt a hullámot is” – mondta.

A Semmelweis Egyetemen most is folyamatosan oltanak, emellett azonban a Covidos betegeket is nagy számban kell kezelniük. A legtöbb betegük a rektor elmondása szerint egyértelműen a harmadik hullám idején volt, eddig összesen 7242-en feküdtek náluk koronavírus-fertőzés miatt. Merkely Béla azt mondta, a kórházba kerülő betegek száma náluk hetek óta stagnál, ezért meri azt állítani, hogy a közép-magyarországi régióban a járvány elérte a platót, a déli országrészben azonban továbbra is növekvő a tendencia.

Forrás: Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb