Szegedi Arcok

A röszkei határátkelőhelyen lefoglalt különleges ásványokat adott át a NAV az SZTE-nek

A röszkei határátkelőhelyen lefoglalt különleges ásványokat adott át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE), a 26 kőzet a Koch Sándor Ásványgyűjteménybe kerül.

Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense elmondta, az év első felében egy belépésre jelentkező albán férfi járművét vizsgálták át a pénzügyőrök. A kocsiból két műanyag rekeszből és egy kartondobozból összesen 26 ásvány került elő, amelyeket az utas nem jelentett be, és azok származásáról sem tudott dokumentumokat bemutatni, azt állította, azokat ajándékba kapta.

A SOFŐR ELLEN ELJÁRÁS INDULT, A KŐZETEK AZ ÁSVÁNYGYŰJTEMÉNYBE KERÜLTEK

A sofőr ellen eljárás indult, majd annak lezárulta után a férfi úgy nyilatkozott, a gyűjteményt nem kívánja vámkezelni, az ásványokat felajánlja a magyar államnak – tudatta az alezredes. A szakértői vélemény szerint az előkerült ásványok – pirit, kalcit, szfalerit, dolomit, pirrohotin, kvarc, kalkopirit, rodokrozit – értéke mintegy 2 ezer euró, és valószínűleg Koszovóból származnak. M. Tóth Tivadar, az SZTE Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének vezetője közölte, a különleges ásványokat műszeres vizsgálatnak vetik alá, így tudják meghatározni összetételüket és vonhatnak le következtetést az eredetükről, pontos származási helyükről. Az ásványok a Koch Sándor Ásványgyűjteménybe kerülnek. Vizsgálatuk után kiállítják ezeket, így a hallgatók és az oktatók, illetve a gyűjteményt látogató csoportok is megcsodálhatják majd.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Get More Information
'Fel a tetejéhez' gomb