Közélet

Veszélyhelyzet: ismét jöhet a nyelvvizsga-amnesztia és meghosszabbodnának a lejáró iratok is

Továbbra is megkapnák diplomájukat azok, akik önhibájukon kívül nem tudtak középfokú nyelvvizsgát szerezni – erről beszélt kedden a Miniszterelnökség államtitkára a mai Országgyűlés plenáris ülésén, ami azt jelenti, hogy ha meghosszabbítják a veszélyhelyzetet, akkor Szegeden is nyelvvizsga nélkül lehet diplomát szerezni 2022-ben is.

György István továbbá közölte: mivel a javaslat 2022. június 1-ig hosszabbítja meg a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát, így továbbra is rugalmasan lehetne válaszokat adni a járvány okozta nehézségekre. Hozzátette: ahogyan korábban, a szabályozási rendszer most is lehetőséget ad arra, hogy járványhelyzet intenzitásától függően a kormány kezdeményezhesse a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését.

A LEJÁRT OKMÁNYOK ÉRVÉNYESSÉGE IS HOSSZABBODIK

Megerősítette: a veszélyhelyzet meghosszabbítása nincs hatással a jövő évi országgyűlési választások, illetve országos népszavazások megtartására, majd közölte: a javaslat a veszélyhelyzet megszüntetéséig alkalmazandó átmeneti rendelkezéseket fenntartja. Ezek közül kiemelte, hogy továbbra is megkapják a diplomát azok, akik önhibájukon kívül nem tudtak középfokú nyelvvizsgát szerezni. Emellett – folytatta – a javaslat 2022. június 30-ig hosszabbítja meg a lejárt okmányok érvényességét, így fél évre előre ütemezhető lesz az okmánycsere időpontja. Közölte azt is: meghosszabbodik az egészségügyi dolgozók utazási kedvezménye, ők a veszélyhelyzet megszűnése után még 14 napig ingyen utazhatnak. A veszélyhelyzet alatt szélesebb körben alkalmazott távmunkavégzési szabályokat pedig a normál jogrendbe emelik át.

Forrás: Népszava, MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb