Közélet

Dr. Havasi Katalin: Rekordot döntött a koronavírusos gyerekek száma Magyarországon

Rekordszinten van a 15 év alatti koronavírusos betegek száma, nyilatkozta az Infostartnak a hódmezővásárhelyi Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Mint kifejtette, sokkal több a beteg, mint az előző járványhullámokban, ráadásul egyre több gyerek szorul kórházi ellátásra, sajnos van, aki intenzív osztályos kezelésre szorul.

KÉT HÉT ALATT MEGHÁROMSZOROZÓDOTT A 15 ÉV ALATTI COVID-FERTŐZÖTTEK SZÁMA MAGYARORSZÁGON

Két hét alatt megháromszorozódott, és rekordszinten van a 15 év alatti koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adataiból. “Intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is vannak” – mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, a hódmezővásárhelyi Dr. Havasi Katalin, aki azt is hozzátette, még várják az eljárásrendet az 5–12 évesek oltásához.

GYAKRABBAN KERÜLNEK KÓRHÁZBA A GYEREKEK

“Igyekszünk minden egyes gyereknél nagyon pontosan elhatárolni, hogy ki az, aki kockázati csoportba tartozik és elvégeztetni a teszteket, és valóban azt találjuk, hogy egyre több tünetes gyerekkel találkozunk” – magyarázta az Infostartnak Havasi Katalin. A delta variáns más lefolyású betegséget okoz a gyerekeknél, korábban azt hangsúlyozták, hogy nem igazán okoz náluk tüneteket, most viszont más a helyzet, a nemzetközi tapasztalat is az, hogy gyakrabban kerülnek kórházba a gyerekek, és itthon is azt tapasztalják az orvosok, hogy több kórházi eset fordul elő, mint a korábbi járványhullámban.

NÁTHA, KÖHÖGÉS, HASMENÉS – EZEK A LEGGYAKORIBB TÜNETEK A GYEREKEKNÉL

A gyerekeknél a jellemző tünetek közül a korábbiakkal ellentétben gyakoribb a hasfájás, a hasmenés, a hányás, emellett a láz, a gyengeség és a felső légúti tünetek, a nátha, a köhögés. A kórházba kerülés okai között ott van a kifejezett gyengeség, a táplálási nehezítettség, a nagyon erős hasfájás, a hasmenés vagy akár a tüdőgyulladás. “A legsúlyosabb esetekben előfordulhat a légzési elégtelenség, szerencsére az, hogy lélegeztetőgépre kerüljön gyerek, ritkán fordul elő, de sajnos intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is vannak” – tette hozzá.

38 SZÁZALÉKOS A 12-15 ÉV KÖZÖTTIEK ÁTOLTOSSÁGA

A hivatalos adatok szerint 38 százalékos a 12–15 évesek átoltottsága, de Havasi Katalin szerint egy ilyen erősen terjedő vírusnál sokkal magasabb átoltottságra van szükség ahhoz, hogy megálljon a fertőzés a gyerekek között. “Biztos, hogy 90 százalék fölötti átoltottságra lenne szükség, úgyhogy én nagyon biztatnék minden gyereket, minden édesanyát, hogy gondolja meg, hogy igazán a vírustól kell félni, és nem az ellene védő oltástól” – emelte ki a háziorvos.

Forrás: Infostart

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb