Közélet

December 8-án nyílik a gyerekek oltási regisztrációja Szegeden is, az oltópontokon és a rendelőkben adják majd a vakcinát

December 14-én, a tervezettnél egy héttel korábban érkezik az 5-11 éves korosztálynak szánt Pfizer oltás Magyarországra, a szülők pedig előreláthatólag december 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni gyerekeiknek – derül ki abból a körlevélből, melyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő küldött a házi gyerekorvosoknak a HVG szerint.

A lap birtokába került levélen Muzsay Géza országos kollegiális házi gyermekorvosi szakmai vezető, és Békássy Szabolcs országos kollegiális háziorvosi szakmai vezető aláírása szerepel. A tájékoztatás szerint a védőoltások beadásának egyik helyszíne a kórházi oltópont lesz, ugyanakkor a házi gyermekorvosi és vegyes praxisokban is beadhatják a Pfizer vakcinát. Mivel egy ampulla 10 adagos kiszerelésű, rendelőnként 10 fős csoportokat kell létrehozni.

ÖT NAP VAN FELMÉRNI, HOGY HÁNY GYEREKET AKARNAK BEOLTATNI

Úgy tűnik, hogy a gyerekek oltása ismét nem várt terhet rak a házi gyerekorvosokra: a levélben az is szerepel, hogy praxisukban előzetesen fel kell mérniük, hogy hány gyereket akarnak náluk beoltatni a szülők. Erre alig öt napjuk van, a felmérés visszaküldésének határideje december 7-e, kedd. Ez azért is fontos határidő, mert a beérkező Pfizer-oltásokat az előzetes igényfelmérés alapján fogják szétosztani az országban.

AZ EMA NOVEMBER 25-ÉN ENGEDÉLYEZTE A GYEREKEK OLTÁSÁT AZ EURÓPAI UNIÓBAN

Az Európai Gyógyszerügynökség november 25-én engedélyezte az 5–11 éves korosztály oltását az Európai Unióban, amihez új szállítmányok érkeznek, mert a gyerekek kisebb adagot kapnak, mint a felnőttek. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón erősítette meg, hogy a tervezettnél korábban érkeznek a vakcinák, a részleteket pedig napokon belül kidolgozza az operatív törzs.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb