Közélet

Rusvai Miklós: az omikron biztosan elhozza az ötödik hullámot Magyarországra – a virológus még a kezdetét is megmondta

Rusvai Miklós az ATV Híradójában arról beszélt, hogy az omikron biztosan eléri Magyarországot, sőt ez okozza majd az ötödik hullámot, melynek kezdetét a jövő év első hónapjaira datálja. Szerinte az újabb hullám nagy valószínűséggel februárban kezdődik majd, és márciusban futhat fel a csúcsra.

A virológus úgy véli, az omikron az eddigi csúcstartó, hiszen több mutációja van, mint eddig bármelyik vírusváltozatnak, valószínűleg tulajdonságai is mások, mint a korábban megismertekének, de többet majd csak 1-2 héten belül, a hivatalos vizsgálatok után lehet tudni.

BIZTOSAN ABBAN, HOGY ELÉR MINKET ÉS ELHOZZA AZ ÖTÖDIK HULLÁMOT

Az Atv.hu beszámolója szerint megjegyezte: az omikron által okozott fertőzések nagy többsége az Egyenlítőtől délre terjed, ahol a lakosság sokkal fiatalabb, mint Európában. Szerinte ezért a vírus ottani megbetegítőképességét összehasonlítani azzal, hogy ennek alapján mi várható Európában, ahol eleve sokkal öregebb a társadalom, nem lehet. De az biztos, hogy a variáns elér minket, és beindítja az ötödik hullámot – fogalmazott.

A NEGYEDIK HULLÁM TETŐZÉSÉN MÁR TÚL VAGYUNK

A negyedik hullámmal kapcsolatban leszögezte: túl vagyunk a járvány negyedik hullámának tetőzésén. A virológus úgy gondolja, a halottak száma ugyan az elkövetkezendő a napokban tetőzik, ami azt jelenti, hogy még jövő héten is magas lesz az áldozatok száma, de december első 10 napjában az esetszámok (halálesetek, fertőzöttek, kórházban ápoltak, lélegzettőgépen fekvők) csökkenésnek indulnak. Majd az előző hullámokhoz hasonló a járványgörbe szépen lassan ellaposodik – magyarázta Rusvai.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb