Közélet

Mehetünk a következőért? A BioNTech bejelentette: márciusban jön a kifejezetten az omikron ellen kifejlesztett Pfizer-vakcina

A BioNTech és a Pfizer bejelentette, hogy laboratóriumi kísérleteik azt igazolták, hogy a 3. Pfizer oltás hatásos az omikron-variánssal szemben. Egyben azt is közölték, hogy márciusra várható az a módosított Pfizer vakcina, amit kifejezetten az omikron ellen fejlesztenek ki – írja az Index a Routers nyomán.

A kísérleteket olyan emberektől vett vérmintákon végezték, akik már egy hónapja megkapták az emlékeztető oltást és náluk a harmadik után ugyanúgy sikerült hatástalanítani az omikront, ahogyan két oltással ugyanezt elérték a vuhani törzs esetében.

A HARMADIK OLTÁSSAL IS ELÉRHETŐ A VÉDETTSÉG, DE HA KELL, JÖN AZ OMIKRON-ELLENI VAKCINA

A mostani közlés egybecseng azzal az előző nap tett bejelentéssel, amely szerint dél-afrikai kutatók arra jutottak, hogy az omikron-variáns részben kikerüli a szervezet védekező rendszerét, azonban azoknál, akik megkapták a harmadik oltást a védekező szint megfelelő lesz és nem betegíti meg az embert. A Bloomberg azt is kiemeli, hogy a Pfizernél hangsúlyozták, ha nem elégséges, bár védelmet nyújt a harmadik oltás, akkor elképzelhető még egy, kifejezetten az omikron-variánsra kifejlesztett új vakcina beadása is. A svéd Karolinska Intézet kutatói is optimisták. Ők úgy vélik, hogy az ellenanyag szint csak kissé nagyobb mértékben csökken az omikron esetében, mint a deltáénál. Ugyanakkor a szervezet immunrendszerének másik vírusölő résztvevői, a T-sejtek, hatékonyan reagálnak az omikronra.

Mindeközben a kutatás minden téren folyik:

.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb