Közélet

Friss kutatás: mutatjuk, mekkora az esélye, hogy kórházba kerüljön egy 5 és 11 év közötti gyerek, ha elkapja a koronavírust

Küszöbön az 5 és 11 év közöttiek oltása, a kormány ígérete szerint mától a szegedi szülők is regisztrálhatnak, hogy az ebbe a korosztályba tartozó gyerekeik megkaphassák a koronavírus elleni vakcinát. Nem kicsit aktuális a német Ludwig Maximilians University friss kutatása, amely a koronavírus-fertőzött gyerekek kórházba és intenzív osztályra kerülési kockázatait elemzi. A tanulmányt a közismert szegedi kutatóorvos, Dr. Letoha Tamás szemlézte közösségi média oldalán, cikkünkben az ő sorait idézzük.

A kutatás három témakörre fókuszál, a koronavírus fertőzést elkapó, de egyébként egészséges gyerekek esetében…

  • a kórházba,
  • intenzív osztályra,
  • és a halálozás kockázatát vizsgálva.

KEVESEBB, MINT FÉL SZÁZALÉK A KÓRHÁZBA KERÜLÉS KOCKÁZATA EGÉSZSÉGES GYERMEKEK ESETÉBEN

Mint a Dr. Letoha Tamás által szemlézett tanulmány írja, egészséges gyerekek esetében a kórházba kerülés kockázata 51 a 100.000 – hez (0.051%), az intenzív osztályra kerülésé pedig még ennél is alacsonyabb, 100.000 fertőzött 5 és 11 év közötti gyerekből 8 kerül be (0.008%). Az egészséges gyerekeknél a halálozás kockázata három az egymillióból, azaz 0.0003%, de 5 évnél idősebb, alapbetegséggel nem rendelkező gyerekeknél nem is jelentettek halálesetet.

A kutatás a fentiek mellett arra jutott, hogy az 5–11 éves gyerekeknél kisebb a kockázat, mint az 5 év alatti gyerekeknél és a 12–17 éves serdülőknél. Az 5 és 11 év közötti gyerekek esetében 2 a 100.000-ből az intenzív osztályra kerülés kockázata zéró halálozás mellett.

“A németországi tanulmány azt mutatja, hogy az egészséges gyerekek COVID-19 kockázata nagyon alacsony. Egyben rámutat azokra az erőfeszítésekre, amelyek megpróbálják eltorzítani a kockázatot az egészséges és a társbetegségben szenvedő gyerekek összevonásával. Ez egy fontos tanulmány” – írta Dr. Vinay Prasad MD, PhD, hematológus-onkológus és a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem Epidemiológiai és Biostatisztikai Tanszékének docense, akinek sorait a szegedi kutatóorvos idézte.

  • A szegedi kutatóorvos által szemlézett cikk eredetijét, angol nyelven Brownstone Institute oldalán, IDE kattintva találod,
  • a München-i egyetem kutatását pedig ITT, szintén angolul.

REKORDSZINTRE EMELKEDETT A 15 ÉV ALATTI KORONAVÍRUSOS BETEGEK SZÁMA MAGYARORSZÁGON

Rekordszinten van a 15 év alatti koronavírusos betegek száma Magyarországon az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, a hódmezővásárhelyi Havasi Katalin szerint is sokkal több a beteg, mint az előző járványhullámokban, ráadásul egyre több gyerek szorul kórházi ellátásra.

Havasi Katalin hozzátette, a delta-variáns más lefolyású betegséget okoz a gyerekeknél, a nemzetközi és a hazai tapasztalat is azt mutatja, hogy a delta-variánssal megfertőződő gyerekek gyakrabban kerülnek kórházba.

Mint a hódmezővásárhelyi orvosnő elmondta, szerencsére nagyon ritkán fordul elő, hogy egy gyermek légzési elégtelenséggel küzdjön és lélegeztetőgépre kerüljön, azonban az intenzív osztályos kezelést sokan igénylik a kórházba kerülő koronavírusos gyerekek közül. 

NAPOKON BELÜL SZEGEDEN IS ELINDULHAT A KICSIK OLTÁSA

Az oltási munkacsoport megkezdte az 5–11 éves gyerekek oltásának előkészítését, a szükséges vakcinák várhatóan december 13-án érkeznek, december 14-én már nagy eséllyel lesz az országban ennek a korosztálynak szánt vakcinaszállítmány – írja az Index. Gulyás Gergely a legutóbbi, csütörtöki Kormányinfón elmondta, kétmillió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra a korosztály számára.

A szülők az előzetes kormányzati ígéret alapján mától regisztrálhatnak online, hogy oltási időpontot foglaljanak – amit az online regisztráció során meg kell adniuk: 

  • a gyermek neve;
  • életkora;
  • tajszáma;
  • lakcíme;
  • a szülő elérhetőségei.

Ha a szülő saját e-mail-címével már korábban regisztrált oltásra, akkor a gyermek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehoznia.

A 11 év alatti gyerekeket, akárcsak a 12–15 éves korosztálynál, kizárólag a Szeged díszpolgára, Karikó Katalin nevével fémjelzett Pfizer-vakcinával oltják be.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Devops Services company
'Fel a tetejéhez' gomb