Kikapcs

A téli égbolt csodái: a hétvégén jön a Geminidák meteorraj, lehet menni csillagokat sasolni Szegeden

Csillagászkodni nem csak nyáron lehet, a téli hidegben is különleges élmények várhatnak az világűr szerelmeseire. A Szegedi Csillagvizsgálóban egy hétvégi, meghosszabbított nyitvatartás keretében idézik meg ezt a téli hangulatot december 11-én.

A srácok a Facebook eseményben azt írják, hogy a Geminidák meteorraj az egyik leglátványosabb az összes közül. A december közepén tetőző hullócsillagzápor derült időben hasonlóan ámulatba ejtő, mint az augusztusi csillaghullás időszakában. Ezt az alkalmat megragadva rendkívüli hétvégi meghosszabbított nyitvatartással készülnek.

A TÉLI ÉGBOLT CSODÁI

A részletes program így fog kinézni:

  • 17:00 – Kapunyitás,
  • 17:15 – a téli égbolt csodái (rövid, magyar nyelvű előadás).
  • 18:00 – The miracles of the winter sky (rövid, angol nyelvű előadás).

Mindezek mellett este 6 órától, a derült időben lézeres csillagképtúra és távcsöves bemutató is lesz. Rendkívül szerencsés esetben pedig még a leggazdagabb hullócsillagzáport, a Geminidákat is elcsíphetik a szemfüles észlelők. Ezekhez a szabadtéri programokhoz érdemes melegen felöltözve elindulni, mindemellett pedig a csillagászok téli fényekkel és egy bögre meleg teával is segítenek majd a hideg elviselésében.

BORULT IDŐ ESETÉN SEM MARADUNK PROGRAM NÉLKÜL

Borult időben sem maradunk program nélkül, hiszen az előadások után a távcsőpark bemutatása mellett meteorismertetővel, virtuális csillagképtúrával, csillagászati kvízjátékkal és kisebb nyereményekkel is készülnek a szervezők. Esős időjárás esetén a szombati esemény helyett hétfőn tartják meg a Téli Estet, ugyanezzel a programmal. Fontos még: a Szegedi Csillagvizsgáló területére csak érvényes védettségi igazolvánnyal lehet belépni, és az épület beltereiben a hatályos rendelkezések értelmében kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk használata.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb