Közélet

Mindjárt itt van december 15. és mintegy 15000 pedagógus nem oltakozott még, szegedi érintettek is vannak

A kormányrendelet december 15-ig adott haladékot mindazoknak a tanintézményekben dolgozóknak, akik még nem vették fel a koronavírus elleni vakcina első adagját sem, ellenkező esetben egy év fizetetlen szabadságra küldheti őket a munkáltató. Mindössze pár napjuk van azoknak, akik januártól is szeretnék ugyanúgy ellátni a munkájukat, mint eddig, de hogy a mintegy 15000 főt számláló pedagógus társadalomból erre mennyien lesznek hajlandóak, hát, nem lehetünk túl optimisták.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Népszava megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a pedagógusok mintegy 90 százaléka kérte legalább egy alkalommal a koronavírus elleni védőoltást. A becsült számadatok alapján – mivel mintegy 150 ezer tanár/tanító/óvodapedagógus tevékenykedik hazánkban – nagyjából 15 ezren lehetnek azok, akik egyetlen egy alkalommal sem járultak az oltópontok egyikére sem.

Bár a kormányrendelet mindannyiuk számára ismert, az oltatlan érintettek aránya az elmúlt hetekben sem csökkent számottevően, és a kiszabott határidő – 2021. december 15. – napokon belül lejár.

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) egy korábban végzett nem reprezentatív felmérése szerint az általuk vizsgált 1500 intézményben mintegy ötezer pedagógus nem vette fel az oltást és közülük háromezren pedig nem is szándékoznak beadatni a vakcinát, annak ellenére sem, hogy a további munkavégzésüknek ez határozott feltétele lett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb