Mindenmás

Szaloncukor light – avagy vásárláskor vigyél mérleget magaddal Szegeden is!

A címben szereplő szaloncukor light elnevezés nem annak alakbarát mivoltára utal, hanem arra, hogy a fogyasztóvédelem nagy karácsonyi nassolnivalóra vonatkozó mustráján fennakadt egy termék. Nem is az íze vagy az összetétele, hanem a súlya alapján, ugyanis nem érte el a csomagolás szerinti mennyiséget. Mutatjuk is, hogy melyiket mérd le, mielőtt a kosárba teszed.

Az ünnepi édességkülönlegességből a hétköznapibb termékekhez hasonlóan annyit kell kapniuk a vásárlóknak, amennyit a csomagolás szerint kifizetnek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt fogyasztóvédelmi vizsgálat szerint húsz karácsonyi nyalánkság közül mindössze egynek maradt el az összes tömege a megengedhetőnél nagyobb mértékben a dobozon szereplő adattól – adta hírül a fogyasztóvédelem.

Az ITM akkreditált élelmiszer- és vegyipari laboratóriumának vizsgálata a szaloncukrok bevonatarányának és nettó tömegének megfelelő feltüntetésére terjedt ki. A húszféle csemege között a klasszikusnak számító zselés és marcipános mellett előfordult tiramisu ízű és tökmagkrémes is. A szabályozásban megkülönböztetett három fajtából mártott és töltött édességeket ellenőriztek fele-fele arányban, kandírozottat ezúttal nem.

A túl vékony burokkal rendelkező szaloncukor tölteléke könnyen kifolyhat, a mártott termék a kevés bevonat miatt hamarabb kiszáradhat. A megfelelő arányt ezért előírások rögzítik, a töltöttek mindegyike megugrotta a 25, a mártottaké pedig a 20 százalékos limitet. Az elégtelen bevonat miatt tehát egyetlen szaloncukrot sem kellett bevonni.

Rendelkezés adja meg azt is, hogy a tételellenőrzés során legfeljebb mennyivel térhet el az előre csomagolt termék tömege a tájékoztatásban jelzettől. 100-200 gramm között 9 százaléknál nagyobb különbség már nem fogadható el. Egy termék dobozába az egyedileg megengedhetőnél is kevesebb szaloncukrot csomagoltak, az ügyben hatósági eljárás indult.

Mondhatnánk, hogy kevesebb szaloncukor = kevesebb kalória, de na.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: „Az év vége a legerősebb időszak a kereskedelmi forgalomban, így többletfeladatokkal jár a hatósági munkában. A fogyasztóvédelem otthonaink nyugalma érdekében nemcsak a megspórolható kiadásoktól, hanem a felesleges bosszúságoktól is igyekszik megkímélni a magyar családokat. Az ünnepi ellenőrzéssorozat következő eleme a rázós fényfüzérek kiszűrésével a használók biztonságát védi.”

HA PEDIG SZÍVESEN FOGADSZ EGY KIS AJÁNDÉK SZALONCUKROT, VÉRADÁSÉRT IS KAPHATSZ MINDEN SZEGEDI HELYSZÍNEN!

December 13-tól minden véradónak az önzetlen segítségnyújtását egy csomag finom szaloncukorral köszönik meg a véradási helyszíneken, a vérellátó központokban és a kiszállásos véradásokon egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb