Mindenmás

Napi pakk: fehér karácsonya lehet ma a Szegedi Vadaspark állatainak, Pick Márkra emlékezünk

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk a harmadik gyertyát is az adventi koszorún, és a karácsonyi dallamok mellett hallgathatsz egy kis keményrockot vagy metált, hiszen ma van ennek a műfajnak a nemzetközi napja. Közben pedig irány a Vadaspark idei utolsó rendezvénye, ha az állatokkal is szívesen karácsonyoznál egyet. Ragadd meg a kávéd, és jöjjön, aminek jönnie kell erre a szűkre szabott hétvégére, íme a Szeged365 Napi Pakkja!

SOK BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNUNK MINDEN KEDVES

Gabriellnak, Bulcsúnak, Franciskának és Johannának!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Tudtad, hogy ma van a heavy metal és a hard rock zene nemzetközi napja? Ha szereted ezt a műfajt, ünnepeld meg egy kis zúzással, léggitározással. Ha még nem próbáltad volna, az alábbi, könnyen követhető másfél perces (!) tanfolyamot elvégezve vérprofi lehetsz a témában:
  • 1843. december 12-én született Pick Márk, a világhírű szegedi szalámigyár alapítója, cseh-morva kereskedő, aki nem az első gyártó volt Szegeden, hanem egy 1841-től élő hagyomány folytatója. A dél-alföldi városban elsőként Rolando Péter olasz cinköntő gyártott szalámit, majd sertéskereskedők- és hizlalók egész sora foglalkozott ennek a népszerű terméknek az előállításával. Pick Márk először terményüzletet alapított Szegeden 1869-ben, és ezt azután fokozatosan fejlesztette, illetve egészítette ki paprikaőrlő teleppel, paprikakereskedéssel, 1878-ban pedig már szalámikészítésre kért iparigazolványt. A jelentősebb termelés 1885-ben indult el; ekkor már szárító és füstölő is üzemelt. A szalámitermelés a XX. század első éveiben 300 tonnára emelkedett. A Pick szalámit csak az alapító halála után jó néhány évvel, az örökösök – a vállalkozás folytatói – kezdeményezésére látták el védjeggyel 1917-ben. Forrás: Magyar Szabadalmi Hivatal, Évfordulóink a műszaki és természettudományokban
  • 158 évvel ezelőtt született Edvard Munch norvég expresszionista festő, A sikoly alkotója.
  • Éppen ma 52 esztendeje rendezték meg első alkalommal a Forma-1-es Amerikai Nagydíjat. A Florida államban lévő Sebring-ben, a “Sebring International Raceway” pályán, az Egyesült Államok egyik legrégebbi versenypályáján rendezték meg. Ez volt az 1959-es Formula-1 világbajnokság záró futama, és egyben az első amerikai nagydíj. A versenyt Bruce McLaren (1937-1970) új-zélandi autóversenyző nyerte Cooper gépkocsival.
  • 106 éve született Frank Sinatra többszörös Grammy- és Oscar-díjas, olasz származású amerikai énekes, zenész, színész.

AZ ÁLLATOK NEM VÁRNAK TOVÁBB, ELŐREHOZTÁK A KARÁCSONYT

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb