Mindenmás

Sorra dönti ki a szél a városi karácsonyfákat, a szegedi még áll

Ez nem volt a karácsonyfák napja. Nyíregyházán és Baján is kicsavarta a viharos erejű szél a főtereken felállított hatalmas fenyőket. Kiugrottunk megnézni a szegedit, nyugalom, (szó szerint) töretlenül állja a sarat.

A bajai fa reggel adta meg magát, mint a Telex írja, az óriási növény már 10 nappal ezelőtt is megdőlt a nagy esőzések miatt. A ma reggeli szeles időt már nem bírta a törzse, kettétört. A nyíregyházi fa a kaposvárihoz hasonlóan kettétört, a fát szakemberek áramtalanítottak, később az alsó ágakat visszavágják, és később másodszor is felállítják.

A bajai, teljes díszbe öltöztetett fa borulását egy biztonsági kamera is felvette:

Napközben sorra érkeztek a katasztrófavédelmi hírek az MTI-hez, mint Dóka Imre, a katasztrófavédelem helyettes vezetője elmondta:

  • Hévízen, a Kossuth Lajos utcában egy szálloda tetejét megrongálta a szél,
  • Érden, a Kálvin téren egy templom tetőszerkezetét,
  • Kaposváron az Álmos vezér utcában lévő kollégium tetejét hat négyzetméteren megbontotta, a tűzoltók rögzítették a meglazult elemeket.
  • Komárom-Esztergom megyében Bana és Ács között a hófúvás félméteres torlaszokat emelt, több autós elakadt.
  • Az M1-es autópályán Győrnél egy korhadt fa a leállósávra dőlt,
  • a 33-as főúton Poroszlónál szintén egy útra borult nagy méretű fát kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.
  • A 48-as főúton Debrecennél harmincméteres kidőlt fa miatt kellett beavatkozni.
  • Elmaradt a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával szervezett Óváros téri piac Veszprémben, mert a viharos erejű szél lerombolta a sátrakat.

MINDEKÖZBEN SZEGEDEN: A VÁROS KARÁCSONYFÁJA KÖSZÖNI, JÓL ÉRZI MAGÁT

November 23. óta áll magabiztosan a város karácsonyfája a Klauzál téren, mint Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, az ezüstfenyő Béketelepről érkezett. Nem kis munka árán, egy 60 tonnás daru segítségével emelték helyére három hete a 11 méter magas fát. Bujdosó József, a daruzást végző Bujdigép Kft. tulajdonosa elmondta számunkra, rengeteg mindent daruztak már, de ez a cég történetének legnagyobb karácsonyfája.

Forrás: MTI, Telex

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb