Kikapcs

Koránkelő szegediek, szemeket az égre: hajnalban érkeznek a Geminidák, az év leglátványosabb hullócsillagai

Minden év december közepén érkezik hozzánk az egyik leglátványosabb meteorraj, a Geminidák. Idén december 13-áról 14-ére virradó hajnalon lesz az égiparádé csúcsa és bizakodunk, hogy Szegeden a köd sem fog bezavarni a látványba.

Nevét az Ikrek csillagképről kapta, melyből a hullócsillagok látszólag erednek. Az 1862-ben felfedezett Geminidák meglehetősen fiatalnak mondható, ha összehasonlítjuk más meteorrajokkal, például az időszámításunk szerint 36-ban felfedezett Perseidákkal vagy az először 902-ben észlelt Leonidákkal.

ÉRDEMES LESZ DÉL FELÉ FORDULVA KÉMLELNI AZ EGET

A Geminidák első megfigyelései során még kevésbé tűnt aktívnak, mindössze 10-20 meteort lehetett látni óránként. Az idő előrehaladtával szerencsére nagyot nőtt az aktivitása, napjainkra akár 120-150 hullócsillagot is számolhatunk a legsűrűbb csúcsidőszakban. Percenként akár két izzó csíkot húzhatnak a Föld légkörében felizzó meteorok a decemberi égbolton. Érdemes dél felé fordulva az egész eget szemmel tartanunk, meteorjaink bárhol feltűnhetnek. Általában sárga fénnyel izzanak fel, miközben másodpercenként 35 kilométeres sebességgel érkezve elégnek a Föld légkörében. Ne csüggedjünk akkor sem, ha lemaradtunk volna róla, holnap este is elcsíphetünk néhány látványos hullócsillagot, de akár egy-egy látványos tűzgömb is a kitartó megfigyelők horgára akadhat.

Forrás: svabhegyicsillagvizsgalo.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb