Mindenmás

Mindenki nyugodjon le(felé): mégsincs a Hattyasi Kiskertekben a szökött párduc

“Elvileg a Kiskertek környékén van a puma. Óvatosan a gyerekekkel, meg kutyasétáltatással” – írja a Hattyasiak-Gyálarétiek-Kecskésiek csoportban egy Balázs nevű felhasználó, ugyanebben a csoportban Eszter azt írja, Tompaszigeten, a Szúnyog és Pille utcák környékén látták a Holt Tisza felé az állatot. Az infót az utóbbi fél órában több Szeged365 olvasótól is megkaptuk. Rákérdeztünk a Csongrád-Csanád Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóosztályánál,

mint Szabó Szilvia rendőrszázados-szóvivőtől megtudtuk, nem a Kiskunhalason látott fekete párduc miatt voltak a helyszínen a kollégáik.

A szóvivő elmondta, hogy tényleg érkezett hozzájuk bejelentés az ügyben, a szegedi rendőrök a helyszínen voltak, megvizsgálták azt és arra jutottak, hogy nem járt a környéken a fekete párduc.

ÉLETVESZÉLYES MŰVELET LESZ, HA ÉLVE AKARJÁK BEFOGNI

Korábban írtuk: fekete párduc lehet az a nagy testű macskaféle, amiről egy hete egy ipari videokamera készített felvételt Kiskunhalas határában, szerdán pedig a rendőrség az állat lábnyomáról tett közzé fotókat. Az ügyben többek között a Szegedi Vadaspark is felajánlotta segítségét, közben a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa, Sós Endre – akit az elsők között fognak a terepre hívni, hogy segítsen azonosítani és befogni a rejtélyes macskafélét – azt nyilatkozta, 

  • Veszélyes állatról van szó, amit nem szabad megközelítenünk, és ha valaki találkozik vele, akkor ezt azonnal jelentenie kell, hogy szakemberek vehessék kézbe az ügyet.
  • Ha tényleg fekete párduc kószál Kiskunhalas környékén, akkor kilövés helyett megpróbálják elaltatni és befogni, de ez életveszélyes feladat.
  • Ha lesz észlelés és olyan reális helyzet, hogy ezt a ragadozót élve be lehet fogni, akkor megpróbálják majd megtenni, de teljesen más állatkerti körülmények között befogni egy ilyen állatot, és teljesen más terepen.
  • Technikailag képesek rá, a megfelelő altatópuskák és altatószerek rendelkezésre állnak, viszont az altatópuskának a hatótávolsága egy ekkora méretű állatnál nagyjából 30-40 méter. Egy ilyen távolságú lövés azonban, ha nem járműből, hanem gyalogosan, sűrű növényzetben kell leadni, ugyanúgy életveszélyt jelent annak, aki ezt a lövést megkísérli.

A FELVÉTELEK ALAPJÁN 180 CENTI HOSSZÚ ÉS 60 CENTIS MARMAGASSÁGÚ LEHET A PÁRDUC (HA TÉNYLEG AZ)

Az ügyben megszólalt Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert igazgatója is, aki elmondta, hogy mivel a videófelvétel még szerdán készült, kiszámíthatatlan merre járhat most az állat. Mivel a látottak alapján jó kondiban van, akár több 10 kilométert is megtehetett már. Úgy tűnik bírja a hideget, elviseli az emberek és járművek közelségét.

Az eddig napvilágot látott felvétel alapján a mezőőrök azt állítják, hogy a nagymacska 180 cm hosszú és 60 cm marmagasságú lehet.

HA PÁRDUC NINCS, MEDVE IS JÓ: 2018-BAN EGY SÁNDORFALVÁNÁL KÓBORLÓ MACIT FOGTAK BE

2018-ban Sándorfalván egy kóborló medvét már sikerült terepi körülmények között a Szegedi Vadaspark igazgatójának altatópuskával befogni, de Sós Endre emlékeztetett, egy medve és egy párduc teljesen más megítélés alá esik a befogás szempontjából, egy párduc jóval gyorsabb és jóval rejtőzködőbb is, mint egy medve.

“Várjuk a fejleményeket, hogy lesz-e erről az állatról hír és bebizonyosodik-e, hogy valóban párducról van-e szó, vagy pedig a videofelvétel volt annyira csalóka, hogy más állatot láttunk rajta” – mondta az állatorvos.

A hatóságok arra kérik a Kiskunhalason és környékén élőket, ha információval rendelkeznek az állatról, akkor azonnal hívják a rendőrséget.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb