Blog

Szeged365 Cinema: 33 zseniális és pocsék Spielberg film, a Mester 75. születésnapjára

75 éves lett ma a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, a Brit Birodalom lovagja, a Jurassic Park, az ET, az Indiana Jones és a Harmadik típusú találkozások megalkotója, Steven Spielberg. A Szeged365 Cinema blog e heti kiadásában az élő legendát ünnepeljük, ömlengés vagy Wikipédiából kimásolt sorok helyett a legjobb és legrosszabb filmjeivel – az előbbiek jól fognak jönni azon szegedieknek, akik már az ünnepekre töltögetnek (bejgli és töltött káposzta helyett filmeket).

A Collider magazin a születésnapos Mester 33 alkotását állította sorrendbe, a legrosszabbtól kezdve a legjobbig.

A HÁROM LEGROSSZABB SPIELBERG-FILM: TÖRTÉNELMI DRÁMA, DÍNÓK ÉS HARRISON FORD

A kritikusok és a közönség visszajelzései alapján összeállított lista három utolsó helyezettje

  • a Jurassic Park második része, 1997-ből (33.),
  • a 2008-as Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (32.),
  • és egy történelmi thriller, a München lett (31.).

Az utóbbi az 1972-es müncheni olimpiai játékokon történt terrortámadást és az utána következő izraeli megtorlást dolgozza fel. Azt a titkos izraeli különítményt követi nyomon, melynek feladata a müncheni mészárlással gyanúsított 11 palesztin felkutatása és likvidálása volt, valamint azt boncolgatja, milyen személyes áldozatokat követelt ez a bosszúakció a csapattól és annak vezetőjétől.

…ÉS ÍME A HÁROM LEGJOBB: E.T, JURASSIC PARK ÉS MÉG EGY INDIE-FILM

Ami a lista különlegessége, hogy míg a klasszikus Jurassic Park második része a legrosszabb helyen végzett, addig az első epizód a top 3 – ban landolt. Ez utóbbival abszolút egyet tudunk érteni, erős atmoszféra, remek színészgárda, átütő sztori és lélegzetelállító képi világ, főleg annak tükrében, hogy 1993-ban mutatták be a blockbustert. Hasonlóan furcsa, hogy az utolsó előtti és a második is egy-egy Indie-film lett, az 1981-es, Geore Lucas-szal közösen készített Az elveszett frigyláda fosztogatói a dobogó második helyén tanyázik.

A születésnapi lista No1-ja a szegedi mozikban (a Korzóban és a Belvárosiban egyszerre, egy időpontban vetítették) 1983. december 22-én bemutatott E. T., a földönkívüli lett. John Williams zenéje és a kislány Drew Berrymore játéka mindent visz, mi gyerekként és felnőttként is sírtunk rajta, sőt, szerintünk a telefonmániánk is vele kezdődött.

A teljes listát, benne rengeteg klassz hétvégi és ünnepi filmtippel IDE kattintva találod, boldog születésnapot kívánunk a Mesternek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb