Kikapcs

Szeged365 fotóriport: Szegedre érkezett a Betlehemi Láng

Szombat délután Szegedre, egészen konkrétan a fogadalmi templomba érkezett a Betlehemi Láng, amelyet harmincötödik éve hoz el Jézus Krisztus szülővárosából az osztrák cserkésszövetség egy-egy tagja. 2021-ben a Láng aktív részvételre hív a “Vess békét – arass igazságot” mottó jegyében, mint Köllő Sándor, a dóm káplánja mondta, ez a láng úgy mutatja nekünk az utat, ahogy a csillag mutatta a pásztoroknak Betlehembe.

BURGENLANDI CSERKÉSZEK HOZTÁK A LÁNGOT AZ OSZTRÁK-MAGYAR HATÁRIG

A „Betlehemi Láng” kezdeményezése 1986-ban az osztrák fővárosból indult. Évről évre egy-egy gyermek elindul Ausztriából Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban található örökmécsesből lángot vegyen. Ezt azután az osztrák televízió és légitársaság segítségével Bécsbe szállítják, ahol az Osztrák Cserkészszövetség által szervezett ökumenikus istentiszteleten veszik át a környező országok cserkészei. Ők azután saját országukba szállítják.

A Magyarországra szánt lángot idén is – a tavalyi évhez hasonlóan –, a járványhelyzet miatt, a burgenlandi cserkészek adták át az osztrák-magyar határon, Hegyeshalomnál.

VESS BÉKÉT, ARASS IGAZSÁGOT

A magyar cserkészek segítségével nemcsak hazánkba, de a Kárpát-medence számos magyar és nem magyar közösségéhez is eljut a Betlehemi Békeláng és vele a béke, a barátság valamint az összetartozás üzenete. Több településen, számos templomban ezzel a lánggal gyújtják meg az adventi koszorú 4. gyertyáját. 2021-ben a Láng aktív részvételre hív a “Vess békét – arass igazságot” mottó jegyében.

A Betlehemi Láng mindenkihez szól – kezdte az ünnepi misét Köllő Sándor, a dóm káplánja. Mint mondta, a láng a karácsony szellemiségét szimbolizálja. Mutatja az utat, ahogy a csillag mutatta a pásztoroknak Jézus Krisztus születésekor: “Óvni, táplálni kell, hogy ne aludjon ki, ahogy a békét és a szeretetet is az emberi szívekben”

Fotók: Török Kornél, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb