Szegedi Arcok

Robert Downey Jr. Karikó Katalinnal példálózva vág bele egy tudományos projektbe

A világhírű színész, vagyis mindenki Vasembere a már korábban útnak indított kezdeményezését bővíti, például biotechnológiai módszerekkel. Robert Downey Jr. szerint a tudományos kutatások finanszírozását alapjaiban kellene újragondolni és erre élő példa Szeged díszpolgára, vagyis Karikó Katalin.

A Fast Company oldalán jelent meg egy véleménycikk a napokban, amelynek szerzője Robert Downey Jr. és David Lang. A hollywoodi színész saját részében arra hívja fel a figyelmet, hogy a tudományos kutatások nem minden esetben részesülnek megfelelő támogatásban, ami nem túl szerencsés, hiszen elképzelhető, hogy egy világmegváltó ötletet nem sikerül megvalósítani. Downey Jr. példa gyanánt az SZTE-n végzett biokémikust, Karikó Katalint hozza fel, aki hosszú és rögös úton jutott el oda, hogy szabadalmaztatni tudja az mRNS-technológia alapját, amelyet ma már a leghatékonyabbnak tartott koronavírus elleni oltások gyártásához használnak.

ÚJFAJTA FINANSZÍROZÁSI MEGOLDÁSOKRA VAN SZÜKSÉG

A színész szerint a pandémia is megmutatta, mennyire fontos, hogy az igazán jó ötletek támogatást kapjanak, de a bürokratikus rendszerek miatt sok projekt egyáltalán nem jut el idáig. Robert Downey Jr. ezért úgy véli, újfajta finanszírozási megoldásokra van szükség, miközben nagyobb hangsúlyt kell fektetni az innovatív ötletek kidolgozására. Ilyenek többek között az áramtermelés új módjai, illetve a szén-dioxid kivonása a légkörből.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb