Mindenmás

Drónokat és hőkamerákat is bevetettek már, mégsem találják a titokzatos kiskunhalasi fekete párducot

Folyamatosan érkeznek a rendőrséghez a fekete párduccal kapcsolatos bejelentések, ám egyelőre a szakemberek nincsenek forró nyomon a vadállatot illetően. A kutatásban résztvevők minden egyes hívást komolyan kezelnek: kivonulnak a helyszínre, s csak akkor állnak tovább, ha azt alaposan feltérképezték – írja a Blikk.

Továbbra is égnek a vonalak Kiskunhalason, ahol alig két hete – feltehetően – egy fekete párduc osont a város keleti részén, majd úgy tűnt el a bozótban, mint a kámfor. Volt, aki tanyáján vélte látni a nagymacskát, mások az erdős területek közelében, de a keresett állathoz konkrétan nem lehetett kötni az eseteket. A lakosság a furcsának tűnő lábnyomokat is bejelenti, ezeket pedig a szakemberek minden egyes esetben meg is vizsgálják. A nagymacskáról egyelőre új felvétel nem készült, a szakemberek ráadásul érdekesnek tartják, hogy a közeli erdőkön, mezőkön és tanyákon sem találtak állati tetemeket.

NAPI SZINTEN AKÁR 5 KILÓ HÚST IS MEGEHET

“A felvételen is jól látszik, hogy jó kondiban tartották az állatot. Bárki is gondoskodott róla, etette, itatta. Egy ekkora jószág napi szinten akár 5 kiló húst is megehet, éppen ezért érdekes számunkra, hogy nem találtuk meg elejtett állatok nyomait. A bejelentéseket azonban továbbra is komolyan kezeljük, ha kell, a rendőrökkel együtt vonulunk a helyszínre – magyarázta a lapnak egy keresésben résztvevő férfi. “Érkeznek hívások továbbra is, főként a környéken élőktől. Volt, aki azt mondta, érdekes morgást hallott a kertjében, oda is elmentünk. Ilyenkor átnézzük a szalmát és a kisebb épületeket is, hiszen a nagymacska rejtőzködő életmódot él” – tette hozzá.

DRÓNOK, HŐKAMERÁK – MÁR MINDENT BEVETETTEK

A keresésben a rendőrség bevetett már drónokat is, emellett hőkamerákkal és hőkamerás autókkal is pásztázzák a környéket. “Könnyen előfordulhat, hogy a felvétel elkészülte óta tovább állt az állat, de az is lehet, hogy nem. A videó előtt nyolc nappal ugyanis egy tanyára tévedt be, tehát nem kóborolt el túl messzire. A gazda arra lett figyelmes, hogy hatalmas a hangzavar az udvaron, a tyúkok pedig repkedtek mindenfele. Akkor még ő sem gondolta volna, hogy a hosszú farkú, fekete állat egy párduc lehetett” – árulta el a férfi. Bár a szakemberek azt feltételezik, a videón egy fekete párduc látható, 100 százalékosan nem lehet kijelenteni, hogy valóban egy vadmacska. Mindenesetre Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője azt mondta: ha valóban fekete párducról van szó, a téli mínuszok nem tesznek jót neki.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb