Közélet

Csak akkor jár a hathavi bérnek megfelelő fegyverpénz a katonáknak és a rendőröknek, ha beoltatják magukat

Csak akkor jár a hathavi bérnek megfelelő fegyverpénz a katonáknak, rendőröknek, büntetés-végrehajtásban dolgozóknak, ha január 31-ig beoltatják magukat – ez derül ki az rtl.hu szerint a juttatásról szóló kormányrendeletből.

A juttatást szeptemberben ígérte meg a miniszterelnök napirend előtti parlamenti felszólalásában, de a feltételekről akkor még nem beszélt. Az első kifizetés 2023-ban lett volna esedékes, de ezt előrehozták jövő februárra.

A JUTTATÁS AZ ÚJ BELÉPŐKRE IS VONATKOZIK

A juttatás az új belépőkre is vonatkozik a rendelet alapján, azonban nekik vállalniuk kell a három évnyi szolgálatot. Ha ugyanis a munkaviszonyuk előbb megszűnik, akkor a teljes hathavi juttatást vissza kell fizetniük. A régebbi dolgozóknak csak egy esetben kell visszafizetési kötelezettségtől tartaniuk az rtl.hu szerint: ha nem oltatják be magukat január 31-ig. „A pontos szabályokról nem született rendelet, így nem tudni, mi történik a gyakorlatban, ha valaki végül nem adja be magának a vakcinát. Nem tudjuk például, hogy folyamatos lesz-e a jogviszonya, lehet-e másodállása, vagy hogy ki fizeti ilyen esetben a társadalombiztosítást” – mondta az rtl.hu-nak Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője.

TÖBBEN INKÁBB LEMONDANAK AZ ÖSSZEGRŐL

A portál kiemeli, hogy a juttatás nem jár azoknak a rendőröknek, akik nem a hivatásos állomány tagjai (a rendőrségi igazgatásban dolgozók, vagyis a RIASZ-osok, egyéb munkavállalók), iskolaőröknek, olyan rendőröknek, akik nyugdíjból visszamentek dolgozni, a szenior állomány tagjainak, próbaidőn lévőknek, felmentési-, lemondási időt töltőknek. Powell úgy tudja, hogy többen inkább lemondtak a hathavi bérnek megfelelő összegről, és a leszerelés mellett döntöttek.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb