Közélet

Falus András: jöhet a negyedik oltás

Idővel szükség lesz a negyedik oltásra is – nyilatkozta Falus András immunológusprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja az InfoRádiónak.

A jelenleg rendelkezésre álló vakcinák, úgy tűnik, hogy valamilyen mértékben minden variáns, így az omikron ellen is védelmet nyújtanak – mondta a közismert professzor. “Mi, emberek jelentősen eltérünk egymástól, csak egy átlagot tudunk mondani a vakcinák hatásáról, de azt például tudjuk, hogy a harmadik oltás mindenkinek ajánlható, és mindenképpen szükséges is. Egyedi eltérések lehetnek, de a harmadik oltás után idővel szükségessé fog válni a negyedik oltás is” – figyelmeztetett Falus András.

A teljes interjút ITT találod, mi pedig összegyűjtöttük a fontosabb tanulságait:

  • Sajnos már nem igaz az az elképzelés, amit a járvány elején tavaly gondoltunk, hogy a gyerekek, fiatalabbak védettebbek a vírus ellen, ezt megcáfolta az élet és a különböző variánsok, ezért kell oltani a gyerekeket.
  • Ha összehasonlítjuk a vírus okozta károkat az oltások mellékhatásaival, szerinte felbecsülhetetlen a különbség.
  • A vírus olyan súlyos hatásokat vált ki, olyan másodlagos autoimmun betegségeket okoz, amelyekhez nem hasonlítható sem arányában, sem átlagos súlyosságában az esetleg felvetődő mellékhatás.
  • Aki tehát nincs beoltva, megtagadja az oltást, az tulajdonképpen “jó esélyt ad arra, hogy aláírja a saját súlyos betegségét, esetleg halálát”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb