KözéletSmart Szeged

Kíváncsi vagy, hogy jön össze a legendás Pipás Pista és a kedvenc ropogtatnivalód? Batátachips üzemet adtak át Ásotthalmon!

Szeged egyenlő paprika, Ásotthalom egyenlő batáta. Az előbbi már évszázadok óta így van, az utóbbi állítás pedig hivatalosan mától állja meg a helyét – szerdán átadták a település első batátachips-manufaktúráját, amely nem másról, mint a régió egyik legismertebb gazfickójáról (na jó, gazfickó-nőjéről, de erről majd később) kapta a nevét. Az üzem 10 fővel indulhat jövő tavasszal, havonta minimum 2 tonna nyersanyagot fognak feldolgozni, 300 négyzetméter alapterületen.

NÉGY ÉVE DOLGOZTAK RAJTA, HOGY ÖSSZEJÖHESSEN

“Négy év küzdelem után érkeztünk meg ide, nagy nap a mai” – kezdte beszédét Toroczkai László, a település polgármestere a Pipás Chips-et gyártó üzem mai megnyitóján. A csarnokot 156 millió forintból építette meg a Vaffer Kft., a közfoglalkoztatási program minta projektjeként 198 millió forint kormányzati támogatást kaptak a projektre a Belügyminisztériumtól. Mint a polgármester a mai eseményen elmondta, az üzem manufaktúra jellegű lesz, kézi formázással és csomagolással.

A 300 négyzetméteres, első körben 10 fővel induló gyárban teljesen természetes anyagokból, hozzáadott adalékanyagok, zsiradékok nélkül készül majd a chips. Különlegessége, hogy a helyben megtermelt batátát és egyéb zöldségnövényeket dolgozzák majd be, az eljárás szárítással állítja elő a chipset, így az alapanyagok igazi esszenciája kerül majd a Pipás Chips csomagokba.

MEGVAN, KI VOLT FŐDI VIKTÓRIA? …ÉS HA INKÁBB AZT ÍRJUK, PIPÁS PISTA?

Bátor, egyben extravagáns névválasztás volt Pipás Pistáról chips brand-et elnevezni. Ha nem tudnád, kiről van szó, íme egy kis Fődi Viktória – Pipás Pista gyorstalpaló, Szeged365 olvasóknak.

Pipás Pista, avagy, eredeti nevén Fődi Viktória (Szeged, 1882. február 23 – Budapest, Kőbánya, 1940. október 10.) férfiként élő bérgyilkosnő, a Szeged környéki tanyavilág legendás, mitikus figurája, életéről több egymásnak is ellentmondó legenda maradt fenn. A férfinek öltözött nő az 1920–30-as években a legenda szerint férfiruhában járva fizetségért megunt vagy éppen erőszakoskodó férjeket gyilkolt az ásotthalmi tanyavilágban. Nő létére igen erős testalkata és ereje volt, emiatt a környéken híres és hírhedt volt, a helyi Kutyakaparó Csárdában például külön asztala volt, és a monda szerint sok férfit egy kézzel földhöz vágott. A környékbeli gazdák szívesen alkalmazták napszámosként hihetetlen teherbírása miatt, elmondások szerint kétszer annyit tudott dolgozni, mint mások. A “nemváltás” motivációi csak részben ismertek, saját elmondása szerint a magasabb napszám reményében öltözött férfinak.

A bérgyilkos-karrier állítólag akkor indult, amikor egy gazdasszony, név szerint Pampuskáné a csárdában megkereste Pistát, és azt kérte tőle, hogy a sógorát, Dobák Antalt ölje meg, mert a felesége nyűgnek tartja, egészsége rossz, gyermeket nemzeni nem tud, és egy fiatalabb béreslegény tetszett meg az asszonynak, így a férje csak „útban van”.

Amikor börtönbe került, a rabtársai elégedetlenkedtek, hogy Pipás nem fürdik, ruháit nem veti le. Szerinte azért nem, mert ha víz éri a bőrét, akkor úgy vedlik, mint a kígyó. Amikor az orvos megvizsgálta, akkor derült ki, hogy Pipás valójában nő. A bíróság 1933. január 13-án, első fokon, majd áprilisban másodfokon, jogerősen is halálra ítélte, ezt követően a legenda szerint saját kötelével akasztották fel, valójában azonban Horthy Miklós kormányzó kegyelemben részesítette, és a börtönben halt meg 1940-ben. Halálát tüdőtágulat, szívizom elfajulás okozta. Az ítéletben két gyilkosságot bizonyítottak rá, azonban számos más esetben is felmerült a neve.

Hogy jó választás volt-e Pipásról elnevezni a vadonatúj márkát, a jövő és persze a piac dönti majd el, mindenesetre, a megítélése Ásotthalmon és környékén – dacára annak, hogy bérgyilkos volt – állítólag egészen pozitív. Nem véletlenül: a legenda szerint áldozatai főként olyan férfiak voltak, akik erőszakosságukkal megkeserítették a női nem életét.

Két dolog biztos:

  • egyrészt, a férfiruhában agresszor-férjeket likvidáló nő Ásotthalom történelmének legismertebb alakja volt,
  • másrészt, már maga a névválasztás is egyenlő a totális hype-pal, ennek legfőbb bizonyítéka, hogy mi is hosszú percek óta a Pipás Pista sztorit körmöljük Nektek.

Még több információt az ásotthalmi tanyavilág szörnyetegéről (vagy bosszúálló amazonjáról, kinek hogy tetszik) IDE vagy IDE kattintva találsz, a szerdán átadott batátachips-manufaktúra termelése pedig tavasszal indul.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb