Közélet

Merkely Béla: 56 műtüdős beteg közül 54 oltatlan volt

“A Semmelweis Egyetemen COVID-19 miatt eddig 56 műtüdő (ECMO) kezelésben részesült beteg közül 54-en oltatlanok voltak, míg 2 beteg két oltással rendelkezett ugyan, de 180 napon túl voltak oltva akkor, amikor a koronavírust diagnosztizálták náluk” – nyilatkozta Merkely Béla rektor, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője a Semmelweis.hu-nak.

Merkely Béla az interjúban arról is beszélt, hogy az elmúlt hónapokban nem csak a betegellátás során kellett megküzdeniük a COVID-19 által kiváltott hatásokkal, hanem a közbeszédben is, ahol laikusok értelmezik a tudományos munkák eredményét és igazságként kiáltják ki azt. “Az infodémia az oltásellenes erőket erősíti és a védekezéssel kapcsolatos bizonytalanságot növeli, miközben tudjuk, hogy az oltás az egyetlen eszköz, amivel közép-hosszútávon legyőzhető a járvány.

Minden olyan híresztelés, amely az orvosokat támadja és igyekszik ellehetetleníteni egy világjárvány idején, gyengíti a járvány elleni védekezést és zavart kelt, továbbá csökkenti az oltási hajlandóságot, ennek következtében pedig növeli a megbetegedések és halálozások számát” – magyarázta.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb