Mindenmás

Napi pakk: napsütés és 13 fok – így indul az új év első napja Szegeden

Szilveszteri buli letudva, teljes gőzzel – bár a buli után kissé fáradtan – indul a 2022-es év Szegeden! Ezen a napon még az időjárás is kegyes hozzánk, hiszen január elsejéhez képest egész meleg, 13 fok lesz ma Szegeden. Indul az év első napja, mi pedig meghoztuk mellé a napi pakkot!

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Fruzsina, Aglája, Algernon, Álmos, Bazil, Csoma, Csombor, Csomor, Eufrozina, Konkordia, Odiló, Ruzsinka, Tóbiás és Vazul nevű olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van Újév napja! Szokás volt ilyenkor kora reggel a kútnál mosdani, hogy egész évben frissek legyenek az emberek, de a napi menü sem volt mindegy. Disznóhúst kell enni, mert a disznó előre túrja a szerencsét. Előnyben részesítik ilyenkor a szemes terményeket (lencse, rizs, köles), abban a hitben, hogy a sok apró mag pénzbőséget jelent a következő esztendőben.
  • 198 éve megszületett Petőfi Sándor költő. A márciusi ifjak vezéreként és március 15-e egyik hőseként, majd az 1848-49-es szabadságküzdelem mártírjaként a nemzeti legendárium egyik központi alakja lett.
  • 120 éve létrejött Ausztrália. Victoria, New South Wales, Queensland, South Australia, Western Australia és az Északi Terület gyarmatok egy nemzetben, Ausztráliában egyesültek.
  • 78 éve meghalt Rejtő Jenő író, Fülig Jimmy, Vanek úr megalkotója.
  • 48 éve Magyarországon bevezették a postai irányítószámok rendszerét. Magyarországon négyjegyű, 1973. január 1-jén vezették be. 
  • 40 éve született Baumgartner Zsolt, az első magyar Forma 1-es versenyző.

NAPOS, TAVASZIAS IDŐJÁRÁST HOZ JANUÁR ELSEJE

Szombaton is velünk marad a szikrázó napsütés Szegeden, vasárnap viszont már ismét több felhő lehet az égen. Jelentős csapadék a következő két napban nem várható. Szombaton sokfelé szeles időre számíthatunk, amelyet egy hidegfront hoz magával Szegedre. Hajnalban 5 fok körül alakul a hőmérséklet, míg napközben 13 fokot mérhetünk.

Fotó: Szabó Dávid

MIT TALÁLSZ MA NYITVA SZEGEDEN? MUTATJUK!

Újév napján a legtöbb áruház zárva lesz országosan és így Szegeden is. Ekkor, hagyományosan csak a kisebb üzletek, benzinkutak és az ügyeletes gyógyszertárak lesznek nyitva.

MI MÁR AZT IS TUDJUK, MILYEN LESZ AZ ÉVÜNK ÜNNEPEKKOR

2022-ben négyszer is előfordul majd, hogy egy munkaszüneti nap hétvégére esik. Az első mindjárt holnap, január 1-jén, ezt követi majd május 1., augusztus 20. és október 23.. Háromnapos hosszú hétvégéből csak kettő lesz, mégpedig a június 4-5-6. (pünkösd), és december 24-25-26., ami szombatra, vasárnapra és hétfőre esik majd. Így fest mindez pontosan:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb