Mindenmás

Újévi babonamadzag, avagy mit tegyél és mit ne, ha szerencsés szegedi szeretnél lenni

Világmegváltó fogadalmak, kéményseprő vagy négylevelű lóhere keresése, malacsült ropogtatása, és temérdek hasonló szokás járja be ilyenkor kis hazánkat és persze, a napfény városát is, melyeket lehet, hogy picit komolyan is veszünk, legyintünk rájuk vagy megmosolyogjuk őket. Mindegy is, érdekességként mind megjárja, íme néhány babona, mely talán meghozhatja – na jó, beindíthatja egy szegedi szerencséjét az újévben.

TŰZIJÁTÉK, AJTÓCSAPKODÁS, BÉKE ÉS KORÁNKELÉS

A szokások szerint a hangos zajok, az erőteljes fények távol tartják a gonosz szellemeket és minden rosszat, innen eredhet a tűzijáték hagyománya. Ha pedig még az ajtót is csapkodjuk, akkor a zajkeltés hatásos, csak a szomszédok nem fognak örülni neki. Mindenesetre nyissuk ki, hogy az óév szépen kisétálhasson, az újév pedig megérkezhessen.

Sokan ügyelünk ilyenkor arra, hogy mit teszünk újév napján, mert a babona szerint abból bizony sok lesz az adott évben. Így, ha sokat szeretnénk pihenni, akkor ne vigyük túlzásba a melót, és kerüljük a konfliktusokat is, legyen ez egy békés, nyugodt, örömteli nap. Ki tudja, hátha.

Ha korán keltél ezen a napon, akkor számíthatsz rá, hogy az év további részében is frissek és üdék lesznek a reggeleid – na jó, ez azért erős túlzás lehet, főleg annak, aki mondjuk hajnaltájban kel nap mint nap.

EGYÉL-IGYÁL BŐSÉGESEN – MACSKAJAJJAL KÜZDŐK, CSAK ÓVATOSAN! – ÉS DAGADJON AZ A PÉNZTÁRCA!

Édes évhez édeset kell enni, tartja a néphagyomány, vagy éppen disznót eszegetni, hogy kitúrja a szerencsét. Viszont szárnyast semmiképp, mert azok bizony hajlamosak elkaparni, a halak pedig elúsztatják azt.

Ha csupa olyan étel kerül az asztalra, amely szemes (bab, lencse, borsó, de még a rizs is ide sorolható), akkor sok pénzre számíthatsz a jövőben – úgy legyen! Az üres zsebet pedig csak vonzza az üres pénztárca, az üres kamra, így erre is érdemes odafigyelni, töltsük meg őket, ezen ne múljon! Hasonló okból jó ötlet tartozást sem átvinni az új évre.

VENDÉGFOGADÁS? VIDÁM FÉRFI LEGYEN AZ ELSŐ, AKI ÁTLÉPI A KÜSZÖBÖT! NO ÉS SZABAD A CSÓK!

Ha újév napján búskomor, vendég érkezik hozzánk, akkor félő, hogy abban az évben sok szmorúság éri a vendéglátókat. Szerencsés, ha az első látogató férfi, sajnos a nők ilyenkor nem hosznak szerencsét.

Kitől kapsz ma csókot? Ő lehet idén a nagy szerelem!

TERVEZNI CSAK PONTOSAN, SZÉPEN – NAPTÁR NÉLKÜL

Ha manapság olyan a munkánk, hogy minden az időzítésen, határidőkön múlik, akkor nem jó hír, ha azt mondjuk, hogy előre írni a határidőnaplóba, naptárba, és előre tervezni akár csak januárra is – nem hoz szerencsét.

Mi viszont írtunk, hiszen nagy meglepetéssel készülünk Nektek, melyre hamarosan fény derül!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb