Közélet

A koronavírus újabb mutációitól tart Zacher Gábor, legalizáltatná a marihuána orvosi alkalmazását

Zacher Gábor toxikológus, sürgősségi főorvos attól tart, idén a koronavírusnak újabb és újabb mutációi bukkannak majd fel, amik ki tudják cselezni az védőoltásokat, így egyre durvább járványhullámok jöhetnek.

Az rtl.hu-nak adott interjúban azt mondta, “kifejezetten félek attól, hogy egy igen rossz forgatókönyv megvalósulása esetén nem 5, hanem 50 millió halottja lehet a járványnak világszerte.”

A MUTÁCIÓK AZ ÁTOLTATLAN RÉGIÓKABAN JÖNNEK LÉTRE

A főorvos szerint ennek a kockázatát nagyban növeli az egyenlőtlenség a világban. “Amíg nálunk 70, de más, fejlett országokban 80-90 százalékos az átoltottság, rengeteg hely van a világban, ahol 1-2 százalékos. Ha másért nem is, a saját érdekünkben küzdeni kellene a nagy különbségek csökkentéséért, mert a veszélyes mutációk éppen az ilyen térségekben alakulnak ki.” Mindennek ellenére abban bízik, a vírus megszelídül, így a társadalmat érintő stressz is csökkenhetne.

ENGEDÉLYEZNI KELLENE A MARIHUÁNA ORVOSI ALKALMAZÁSÁT

“Van még egy fontos szakmai dolog, amit én személy szerint nagyon szeretnék elérni, de a szakma nagy része is egyetért ebben velem, mégpedig a marihuána orvosi alkalmazásának engedélyezése Magyarországon. A világ sok országában evidencia a terápiás alkalmazása, Európa nagyobbik felén is. Márpedig a magyar betegeknek is joguk van a legjobb terápiához, amit így nem kapnak meg” – magyarázta a toxikológus, hozzátéve, hogy az említett terv beteljesülésére csekély az esély, amíg az egészségügyért is felelős miniszter csak a kábítószert látja a marihuánában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb