Közélet

Újra kilőttek a Covid-számok, duplázódtak a tegnapi fertőzöttségi adatok

5270 az új fertőzött és elhunyt 82 beteg – írja reggeli összesítésében a kormányzati koronavírus portál, Csongrád-Csanád megyére szűrve 101 eset jön ki. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke azt nyilatkozta, elindult az ötödik hullám, állítását igazolják a friss szegedi és országos szennyvízadatok is.

Az elhunytak száma gyakorlatilag megegyezik a tegnapival, a napi új fertőzöttek száma viszont nagyjából duplázódott:

  • kedd: 2429 az országban, 59 Szeged környékén (bővebben ITT éred el az adatokat).
  • szerda: 5270 az országban, 101 Szeged környékén.

NAGYOT UGROTT A FERTŐZÖTTEK SZÁMA A TEGNAPIHOZ KÉPEST

  • A beoltottak száma 6 269 955 fő, közülük 5 990 568 fő már a második, 3 191 997 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
  • 5270 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 269 979 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 82 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 39 599 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 128 923 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 101 457 főre emelkedett.
  • 3090 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 307-en vannak lélegeztetőgépen. 

BALJÓS ÁRNYAK A SZENNYVÍZBEN

Bár decemberre csökkenő, majd stagnáló eredmények voltak jellemzők, az óév utolsó hetében újból emelkedett országosan a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvizekben, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedden. Budapest, Eger, Kaposvár és Szekszárd esetében kiemelkedő volt a növekedés, bár néhány városban csökkent a mérték.

Szeged továbbra is a mérsékelt zónában stagnál. Az NNK hazai Covid-tesztmintákat is vizsgált, és arra a következtetésre jutott, hogy az új fertőzések 11 százalékáért már az omikron variáns a felelős.

ÖSSZEÉRT A NEGYEDIK ÉS ÖTÖDIK HULLÁM

Január első napjaiban szignifikánsan megnőtt azon betegek száma, akik légúti tünetekkel fordultak háziorvoshoz, ami azt mutatja, hogy a koronavírus negyedik és ötödik hulláma szinte teljesen összeért – nyilatkozta az InfoRádiónak Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke. 

A szakember szerint ennek hátterében a Dél-Afrikából eredő omikron-variáns gyors, robbanásszerű terjedését látja. Békássy Szabolcs hozzátette: a praxisok dolga a differenciált diagnosztika tekintetében is egyre nehezebb. 

Azt is megjegyezte, hogy az oltásoknak köszönhetően az omikron tünetei sokkal enyhébbek, szinte náthaszerűek, a páciensek pedig torokfájásra panaszkodnak miatta. Békássy Szabolcs elmondta, azt látják, illetve a Nyugati-Európából jövő hírekből is azt tapasztalják, hogy az influenzajárvány is megérkezett. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb