Szegedi Arcok

Karikó Katalin meghódítja a Holdat: egy Téridő plaketten küldik fel a történetét

Idén nyáron indulhat a Holdra a Peregrine űrszonda, amely a tudományos kutatóeszközök mellett egy különleges küldeményt is magával visz, a budapesti székhelyű Puli Space Technologies fémből készült úgynevezett Téridő plakettjét, amelyen hat magyar tudós, köztük Karikó Katalin története is olvasható – közölte az egyik legnagyobb hazai mobilszolgáltató szerdán az MTI-vel.

A legszélsőségesebb körülményeknek is évezredekig ellenálló fémtáblán magyar tudósok történetével üzen térben és időben minden korábbinál távolabbra két hazai vállalat. A Telenor öt kiemelkedő kortárs magyar kutató tudományos eredményeit, a Tungsram pedig a Holdat radarhullámokkal elsőként elérő Bay Zoltán történetét véste fel a mikrofilmet idéző Hold-plakettre.

BAY ZOLTÁN TUDOMÁNYOS EREDMÉNYEI ELŐTT TISZTELEGNEK

A két vállalat közleménye szerint 1946 elején a Bay Zoltán vezetésével működő Tungsram kutatólaboratóriumának csapata Európában elsőként észlelte egy, a Holdra irányított radarhullám visszhangját. A kísérletben felhasznált jelösszegzési eljárás kiemelkedő szerepet játszott a világegyetem megismerésében és egy új tudományág, a radarcsillagászat alapjának megteremtésében. A Tungsram a Puli Téridő plakettjén Bay Zoltán tudományos eredményei előtt tiszteleg.

A KORTÁRS TUDÓSOK KÖZÖTT VAN KARIKÓ KATALIN

A Telenor Magyarország a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) szakértőit kérte fel, hogy segítsenek öt olyan kortárs tudós kiválasztásában, akik eddig elért eredményeikkel is hosszútávon is hatással vannak az emberiség jövőjére. A Telenor megfogalmazása szerint:

Ádám Veronika biokémikus, Barabási Albert-László fizikus, Freund Tamás neurobiológus, Karikó Katalin biokémikus, Kondorosi Éva biológus nap mint nap arra inspirálnak minket, hogy időben és térben is merjünk a távolba tekinteni és megvalósítani önmagunkat.

A HOLDRA 2022 NYARÁN INDUL A PEREGRINE ŰRSZONDA

A vándorsólyomról elnevezett Peregrine űrszondát 2022 nyarán az Astrobotic Technology a floridai Cape Canaveral 41-es indítóállásáról indítja útjára egy Vulcan Centaur rakéta segítségével a Holdra. Az Apollo-17 1972-es útja óta ez lehet az első küldetés, amikor ismét amerikai holdi leszállóegység indul az űrbe. Az űr szélsőséges környezetének akár 5000 évig is ellenálló Téridő plakettet a holdjáró terveiről ismert, budapesti székhelyű Puli Space Technologies űrtechnológiai vállalat az Astrobotic partnereként készíti el. A speciális hővédelmi eljárással gyártott plakett 200×200 milliméteres, súlya 160 gramm és a Holdra indított űrszonda lábazati szerkezetén kap helyet, így üzenve a jövőbe vagy más civilizációk számára.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb