Közélet

“A fiam fogta a kezét, amíg meg nem halt” – házibuli közben szakadt ki az erkélykorlát, újabb tragikus részletek derültek ki (18+)

Baráti összejövetelt tarthattak szerda éjszaka abban a budapesti Váci úti lakásban, ahol kiszakadt egy erkély korlátja, emiatt kizuhant a harmadik emeletről és életét vesztette egy 53 éves nő. Rengeteg részlet derült ki a tragikus eset kapcsán, közben rákérdeztünk, Szegeden szakadt-e le erkély (vagy erkélykorlát) az utóbbi években.

Kiszakadt egy erkély korlátja, emiatt kizuhant a harmadik emeletről és életét vesztette egy nő szerdán hajnalban Budapesten – írtuk meg szerda reggel.

Az eset a főváros XIII. kerületében, egy Váci úti, régi építésű, polgári társasházban történt. A rendőrség információi és sajtóértesülések szerint a tragikus baleset oka az volt, hogy kiszakadt a harmadik emeleti lakás erkélyének korlátja, amelynek feltehetően a nő támaszkodhatott. A hölgy a járdára zuhant és a helyszínen életét vesztette.

AFTERPARTY KÖZBEN TÖRTÉNT MEG A TRAGÉDIA

A Blikk arról ír, hogy az 53 éves áldozat és a lakás albérlője mindössze néhány órával korábban találkozhatott össze egy szórakozóhelyen, ahonnan az ismerőseikkel kiegészülve együtt távoztak, és mentek fel az estét tovább folytatni a Váci úti lakásba.

A házigazda édesanyja szerint fiánál egy kisebb baráti társaság tartózkodott. A balesetet szenvedett nő az egyik ismerősével volt kint az erkélyen, amikor nekidőlhetett a falnak. A szomorú beszámoló szerint vele lévő barátnője próbált utánanyúlni, de már nem tudta elkapni. A nő elmondta, hogy a velük lévő fia azonnal lement, próbált segíteni a lezuhant társuknak, és végig fogta a kezét, amíg meg nem halt.  

Az egyik szomszéd elmondása szerint már aludtak, amikor egy nagy puffanást hallottak. Előtte dübörgött valahol a zene. Azt hitték, hogy valaki leesett az ágyról, ezért nem is foglalkoztak vele. Csak reggel tudták meg, hogy mi történt.

ELROHADT KŐKORLÁT OKOZHATTA A TRAGÉDIÁT

A harmadik emeleti lakás bérlője szerint a kőkorlát el volt rohadva, ez okozhatta a balesetet. Akár emberölés is lehet a vád a hajnali budapesti erkélytragédia miatt – írja az Origo, akiknek Borbély Zoltán ügyvéd azt nyilatkozta, a legfontosabb kérdés az, hogy mennyire volt látható az erkély rossz, balesetveszélyes állapota.

“Ha felismerhető, látható volt a veszély, akkor a lakás bérlője is jelezhette volna. Az eddigi hírekből ez feltehetően nem így volt, hiszen akkor ő maga is kieshetett volna bármikor. Az a kérdés, hogy milyen régóta volt elhanyagolva az erkély. Mi az oka annak, hogy az erkély leomlott” – magyarázta a közismert ügyvéd, aki szerint a legszélsőségesebb esetben felmerülhet foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés is, ha valaki valamilyen építési vagy karbantartási, állagmegóvási foglalkozási szabályt megszegett. Abban az esetben, ha valaki a tőle várható figyelmet és körültekintést elmulasztotta, büntetőjogi értelemben gondatlan volt, akkor felmerülhet a gondatlanságból elkövetett emberölés is.

SZEGEDEN NEM TÖRTÉNT HASONLÓ ESET

Szegeden is rengeteg a régi építésű, polgári társasház, ezért több olvasónkban is felmerült a kérdés, történt-e hasonló baleset a Napfény Városában az utóbbi évtizedekben.

Az IKV-nál dolgozó és megkérdezett forrásaink nem tudnak az utóbbi 20-30 évben történt, hasonló erkélykorlát-kiszakadásról, ugyanezt erősítette meg a közel két évtizede társasház közös képviselettel foglalkozó szegedi képviselőnő, Chovanecz Kata is. A szakember szerint a fővárosihoz hasonló esetben felmerül a lakó és a lakóközösség felelőssége, hasonlóképp nyilatkozott az ügytől független jogász, Tran Dániel is. “Egy épület egyes részeinek lehullásával vagy az épület hiányosságai révén másnak okozott kárért az épület tulajdonosa felelős, kivéve, ha bizonyítja, hogy az építkezésre és karbantartásra vonatkozó szabályokat nem sértették meg, és az építkezés vagy karbantartás során a károk megelőzése érdekében nem járt el felróhatóan” – magyarázta az ügyvéd Indexnek.

Chovanecz Kata megkeresésünkre kiemelte, rendkívül fontos, hogy minden kültéri, az időjárás viszontagságainak kitett burkolatot karban kell tartani, hiszen ha megreped a fuga, bejut a víz, onnantól kezdve pedig már nem biztonságos az adott erkély. Mint a szegedi közös képviselő elmondta, a hasonló erkélyeket 8-10 évente újra kell burkolni.

MINDEKÖZBEN BUDAPESTEN

Bár Szegeden nem történt hasonló, a fővárosi eset nem volt egyedülálló. 2019 decemberében a Baross utcában szakadt le egy 125 éves ház hatalmas kőerkélye, de az első emeletről lezuhant, egyébként bulizó fiatalok szerencsére épségben megúszták. Akkor Jeney Attila, a Budapesti Városvédő Egyesület titkára a Blikknek azt mondta: öt évvel korábban is történt hasonló – ráadásul szintén a Baross utcában – akkor eltört a koponyája és a gerince annak a nőnek, aki 10 méter magasból az erkély korlátjával együtt lezuhant.

Fotók: MTI, Origo

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb