Közélet

90 napig fog tartani az élelmiszerár-stop, a szerbektől jött az ötlet – íme 2022 első Orbán Viktor interjúja

Új év, új miniszterelnöki interjú az állami rádióban. Orbán Viktor már bevetésre kész, a legfontosabb bejelentésekkel folyamatosan jövünk a Szeged365.hu-n!

ELŐZETES: ÉLELMISZERÁR-STOP, BYE-BYE, VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY

A ma reggeli interjút egy szerdai, miniszterelnöki Facebook live és a csütörtöki, évindító Kormányinfó előzte meg. Február elsejétől hét termék árát hatóságilag rögzítik, ezt követően a tavaly október 15-i áron kell árulni ezeket a boltokban és üzletekben.

Az élelmiszerárstop a következő termékekre vonatkozik:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt
  • napraforgó-étolaj
  • a sertéscomb
  • csirkemell
  • csirke farhát
  • 2,8 százalékos tehéntej

Február 15-től az minősül oltottnak, aki három oltást kapott vagy a másodikat hat hónapon belül kapta meg – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfón.

07:35 A GYENGÉBB VARIÁNS NEM AZT JELENTI, HOGY ITT A VÉGE

Az interjú elején Orbán Viktor a szülőket arra kérte, hogy fontolják meg a gyerekek beoltását. A gyengébb variáns nem jelenti azt, hogy véget ért volna a járvány – mondta, majd hozzátette, januárban minden hétvégén van oltási akciónap, csütörtöktől szombatig.

A háziorvosok is fognak tartani oltónapokat hétvégén – jelentette be a kormányfő, jelenleg több mint 2 millió Pfizer és 700 ezer Moderna van készleten.

07:39 VISZLÁT, VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY!

Több szabályon is változtatnak, mivel az omikron variáns lefolyása gyorsabb:

  • a karantén hossza 7 napra csökken,
  • 5 nap után negatív teszttel ki lehet jönni,
  • az iskolákban a karantén csak az oltatlanokra vonatkozik majd.

Orbán Viktor bejelentette, február 15-től védettségi helyett oltottsági igazolvány lesz a dokumentum neve.

07:43 BÜSZKÉK LEHETÜNK

“Büszkék lehetünk a kórházakban dolgozókra, a Nyugattal szemben is versenyképes munkát végeznek” – mondta a miniszterelnök, majd kifejtette, biztonságban vagyunk. 2611 ember van most kórházban koronavírussal, ennél lényegesen többen is voltak már kórházban.

07:47 ÉLELMISZERÁR-STOP

“Válság idején nincsen normativitás a gazdaságban, most európai inflációtól szenvedünk” – közölte, majd azzal folytatta, hogy az infláció negatív hatásaitól kell megvédeni az embereket, így célzottan lehet eredményt elérni. 2012 óta van rezsicsökkentés Magyarországon.

“Ilyen lépéseket alig, vagy sehol nem csináltak Európában” – mondta.

Mint kifejtette,

  • a rezsicsökkentés miatt nem szabadultak el itthon az energiaárak,
  • a benzinár esetében árstoppot sikerült bevezetni,
  • a kamatstopról azt mondta, azért volt rá szükség, hogy senki ne veszítse el az otthonát.

Az élelmiszerár-stop ötlete a szerbektől jött: “Körül kell nézni, tanulni sosem szégyen. Októberben a szerbeknél találtam egy nagyon izgalmas dolgot. Ők nem tudnák a bolti cikkek árát szabályozni, de kiválasztottak öt terméket, amit vissza kell állítani a korábbi szintre. Mint magyarázta, itthon az október 15-i állapotokra kell visszamenni, és ezekből az árukból kötelező tartani az áruházakban.

Mint az interjúban közölte, 90 napra vezetik be az árstopot. Bízik benne, hogy ennyi idő után csökkeni fog az infláció, így ki lehet “bekkelni” a mostani inflációs időszakot.

07:50 A SZEXUÁLIS NEVELÉS KÉRDÉSÉBEN A SZÜLŐNEK KELL DÖNTENIE

“Magyarországon a felnőttek úgy élnek, ahogy akarnak, ha a törvényeket betartják, ezért harcoltunk korábban” – tért rá a gyermekvédelmi népszavazás témájára, mint kifejtette, a szexuális nevelés kérdésében a szülőnek kell döntenie. 

“Németországban egy több száz fős pedofilhálózat bukott le, ezért jó ha tudjuk, hogy a modern világban olyan jelenségek felerősödnek, ami ellen védekezni kell. Egy másik jelenség, hogy bizonyos szexuális szokásokat népszerűsíti az állam, vagy az iskolai rendszer, amit egyébként a szülők nem akarnak” – fejtette ki, majd azzal zárta a gondolatait, hogy egyetlen magyar szülő sem szabad, hogy úgy érezze, hogy a gyermek nevelését elveszik tőle.

Az interjút IDE kattintva tudod visszanézni (ezentúl videó is van hozzá).

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: เว็บบอล77
'Fel a tetejéhez' gomb