Közélet

Veszélyes útszakaszok Szegeden? Így kerülheted el a baleseteket – interjú Vad Róbert rendőr őrnaggyal

Villamos ütközött autóval a Kossuth Lajos sugárúton, kigyulladt és árokba hajtott egy autó a Fehértói Halászcsárdánál, BMW-vel karambolozott a tram-train a Boldogasszony sugárúton, hármas karambol a Vértónál. Ez csupán pár baleset, ami csak idén januárban történt Szegeden. Sajnos mondhatni nem telik el úgy nap városunkban, hogy ne lenne legalább egy koccanás, de vajon vannak-e kifejezetten veszélyes útszakaszok Szegeden és mi okozza a balesetek többségét. Erről beszélgettünk Vad Róbert rendőr őrnaggyal, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkárával.

A RENDŐRSÉG PONTTÉRKÉPEN JELÖLI A KÖZLEKEDÉSI BALESETEKET

Az őrnagy elmondta számunkra, a rendőrség egy úgynevezett baleseti ponttérképen rögzíti a Szegeden történt karambolokat, ütközéseket, különböző színnel jelölve rajta annak súlyosságát. Kék színnel jelennek meg rajta azok a balesetek, amelyek során könnyebb, vagyis 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek, piros pontok mutatják a súlyos közlekedési incidensek helyét, míg fekete pontok jelölik azokat az útszakaszokat, ahol sajnálatos módon elhunyt valaki.

NINCS “HALÁLÚT” SZEGEDEN

A baleseti ponttérkép alapján az őrnagy elmondta, egyértelmű, kifejezett gócosodás nem állapítható meg. Nincs “halálút” Szegeden, vagyis olyan szakasz, ahol rövid időszakon belül extrém sok baleset történne. Vad Róbert szerint ezek a pontok úgy néznek ki, mintha egy marék mákot szórtunk volna szét a térképen, nem állapítható meg kirívó csoportosulás, eloszlanak a város belterületén.

A BALESETEK TÖBBSÉGE FIGYELMETLENSÉGBŐL ERED

Mint mondta, a balesetek többsége gondatlanságból, a közlekedési táblák figyelmen kívül hagyásából adódnak, sokszor a megfelelő körültekintéssel megelőzhetőek lennének. Vannak olyan útszakaszok Szegeden, ami nagyobb figyelmet kívánnak a sofőröktől, mint például a SZVSE – pálya környéke, bár, ahogy az őrnagy fogalmazott: itt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy radikálisan több baleset történne.

A MEGVÁLTOZOTT FORGALMI REND, VAGY A DÉLUTÁNI MUNKA UTÁNI NAGY FORGALOM FOKOZOTT FIGYELMET KÍVÁN A KÖZLEKEDŐKTŐL

Vad Róbert elmondta, a forgalmi rend változásával növekedhet egyes szakaszokon a balesetek száma. Meg kell tanulniuk az új szabályokat a közlekedőknek, ilyen helyzetekben nem szerencsés, ha emlékezetből, a szokott rutin alapján vezetnek. Ilyen szakasz például a Belvárosi Híd szegedi oldalán lévő hídfője. Autósként, de kerékpárral és gyalog is nagyobb figyelmet kíván a bevásárlóközpontok környéke, ahol főként a munkaidő végével, a délutáni órákban megnövekszik a forgalom, aminek köszönhetően sokszor az emberek sietsége és türelmetlensége vezet közlekedési balesetekhez.

FIGYELEM, ÓVATOSSÁG, KÖRÜLTEKINTÉS

Figyelem, óvatosság, körültekintés. Az őrnagy szerint, ha ezt a három egyszerű szabályt betartják a közlekedők, nagyon sok baleset elkerülhető lenne Szeged útjain.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb