Közélet

Ausztria meglépte azt, amit még senki Európában: bevezetik a kötelező oltást, márciusig közepéig kell felvenni a vakcinát

Európában először Ausztriában vezetik be a kötelező oltást a koronavírus ellen – erről döntött csütörtökön a parlament alsóháza. Aki még nem oltatta be magát, március közepéig teheti meg ezt. A most elfogadott törvény csak kevés kivételt enged meg.

Az osztrák parlament alsóháza, a Nemzeti Tanács (Nationalrat) csütörtökön hétórás vita után elfogadta a 18 éven felüliek kötelező oltásáról szóló törvényt. A konzervatív-zöld koalíciós kormány által benyújtott javaslathoz megvolt az egyszerű többség: 137 képviselő szavazott igennel, 33 nemmel, írja a Spiegelre hivatkozva a Telex.

A KÖTELEZŐ OLTÁS A 18 ÉVEN FELÜLIEKRE VONATKOZIK

A kötelező oltás csak a 18 éven felüliekre vonatkozik, a 14–17 évesek maguk dönthetnek az immunizálásról. A kormány eredetileg csak a 14 éven aluliaknál akart kivételt tenni. Nem kötelező az oltás a várandósoknak és azoknak, akik egészségügyi okokból nem olthatók. A törvény március közepéig határoz meg türelmi időt. Eddig az időpontig minden háztartást írásban kell tájékoztatni az előírásokról. Ezután kezdik csak el ellenőrizni az állampolgárok oltottságát, mondta Wolfgang Mückstein, a kormány zöldpárti egészségügyi minisztere.

PÉNZBÜNTETÉST KAP AZ, AKI NEM VESZI FEL AZ OLTÁST

Azok a 18 évesnél idősebbek, akik március közepe után sem lesznek beoltva, 600-tól 3600 euróig (kb. 1,2 millió forint) terjedő bírságot kaphatnak. A büntetés mértéke abban az esetben lesz magasabb, ha valaki a felszólítás ellenére sem megy el beoltatni magát. A parlamenti vitát éles szóváltások jellemezték a kormánypárti képviselők és a kötelező oltást ellenző Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselői között. Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter azt mondta: „Minél több embernek lesz oltása a koronavírus ellen, annál kevesebben fognak meghalni a járvány következtében.” A miniszter szerint szeretnék elérni, hogy az 5 évesnél idősebb népesség 85-90 százaléka kapjon oltást. Jelenleg ebben a körben 75 százalékos az átoltottság, a teljes lakosságra vetítve az arány 72 százalékos.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb