Mindenmás

Az ügyészség szerint nem erőszakolták meg a déli határon kollégái a magyar rendőrnőt

„Az ügyészség hivatalos tájékoztatása szerint az adott büntetőeljárásban bűncselekmény megalapozott gyanúja az eddig beszerzett bizonyítékok alapján nem állapítható meg”- ezt közölte a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára egy képviselői kérdésre, írja pénteken a Népszava.

Korábban mi is megírtuk, hogy a Blikknek arról számolt be Zsiga Katalin rendőrnő, hogy a déli határon töltött szolgálat alatt két társa elkábította, majd kihasználva öntudatlan állapotát, megerőszakolták. Mindezt videóra vették és még meg is fenyegették, nehogy szóljon erről bárkinek. 

ARRA TÉRT MAGÁHOZ, HOGY VÉRZIK

„Az egészből csak arra emlékszem, hogy miután letelt a szolgálat, megvacsoráztunk, majd nekem kicsit fájt a fejem, úgyhogy elmentem aludni a panzióban, ahol elszállásoltak minket. Egyébként sem vagyok nagy társasági ember, nem járok bulizni, nem iszom alkoholt, amit a többiek is tudtak. Reggel még rosszabbul voltam, fájt a fejem, görcsölt a hasam. A határról visszafelé tartó úton el is ájultam. Arra tértem magamhoz, hogy egy parkolóban vagyunk, az ablak le van húzva, én meg vérzem” – idézte fel emlékeit. Majd berendelték szolgálatra azokkal az emberekkel, akik állítása szerint nemi erőszakot követtek el rajta. Emiatt érdeklődött arról a Harangozó Tamás, hogy bevett szolgálat-szervezési gyakorlat-e a rendőrségen az, hogy egy rendőrnek továbbra is együtt kell dolgoznia azokkal, akik a gyanú szerint ellene erőszakos bűncselekményt valósítottak meg. Egyúttal arra is kíváncsi volt, miért nem volt lehetőség megvárni a nyomozás lezárását és méltányosnak tartja-e az áldozat ellen indult fegyelmi eljárást.

AZ EDDIG BESZERZETT ADATOK ALAPJÁN A BŰNCSELEKMÉNY MEGALAPOZOTT GYANÚJA NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG

Erre írta azt válaszul a Pintér Sándor nevében válaszoló Papp Károly, hogy a nyomozást végző ügyészség szerint az eddig beszerzett adatok alapján megállapítható, hogy a bűncselekmény megalapozott gyanúja nem állapítható meg, sem az, hogy a rendőrnő által említett videofelvétel létezik. Egyúttal azt is közölte, hogy a rendőrségen nem alakult ki bevett szolgálat-szervezési gyakorlat a hasonló esetek alkalmával követendő eljárásra, mert ez az első ilyen jellegű ügy. Kitért arra is, hogy a feljelentő szolgálati helyén intézkedtek arra, hogy amennyiben nem él a felajánlott szolgálatmentességgel, úgy szolgálatát ne azokkal lássa el közösen, akiket a feljelentésben mint elkövető megnevezett. A feljelentő ennek ellenére nem lépett szolgálatba – tette hozzá. Papp Károly jelezte, a fegyelmi eljárás megindítása nem méltányosság kérdése, arra az állományilletékes parancsnokot indokolt esetben jogszabály kötelez.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb