Szegedi Arcok

Röst Gergely: az omikron már december elején megjelent Magyarországon

A szegedi professzor, Röst Gergely és csapata egy új járványmatematikai számítással jelentkezett, mely újfent megerősíti azt az erős sejtést, hogy az omikron már jóval azelőtt terjedni kezdett, dominánssá vált és felfutást okozott az esetszámokban, mint azt a hazai járványügy le tudta volna követni.

Új bejegyzéssel jelentkezett a MASZK – Magyar Adatszolgáltató Kérdőív (országos koronavírus-kutatás) Facebook-oldala. A Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikus professzora által vezetett járványmatematikai kutatócsoport Facebook oldalán osztotta meg az omikron terjedésének matematikai becslésen alapuló lefutását. Mint írták: „matematikai módszerekkel megbecsülhető, hogyan alakult az omikronos esetek aránya az új fertőzöttek között. Ehhez csak egy kevert exponenciális modellt kell illeszteni a jelentett esetszámokra és egy kicsit tovább számolni, így kapjuk az alábbi ábrát.”

AZ OMIKRON MÁR DECEMBER ELEJÉN MEGJELENT MAGYARORSZÁGON

A számításaik szerint ez azt jelenti, hogy az omikron már december elején megjelent Magyarországon, és mostanra már a megbetegedések közel száz százalékáért felel. “Épp ott tartunk, ahol a járvány első hullámának elején tartottunk. Semmit sem tanultunk a lezajlott, eddigi 4 hullámból. Követni kellene a variánsokat, hogy megismerjük a helyzetet” – mondta a Portfolio-nak egy járványszakértő, aki közelről figyeli, hogy mi történik a Covid magyarországi kirobbanása óta. Szerinte a magyar járványügynek egyáltalán nem volt célja, hogy megtalálja az omikront, ebből fakadóan az sem, hogy megvizsgálja, milyen gyorsan szorítja ki a korábban domináns delta variánst.

AZ OMIKRONT EGY MAGÁNLABOR AZONOSÍTOTTA

Az omikront egy magánlabor, a Neumann Labs azonosította Magyarországon, amely már rengeteg mintában kimutatta ezt a variánst. Az NNK január 4-én 11%-ra tette az omikron arányát, miközben Vattay Gábor fizikus, járványmodellező országosan több mint 40%-ra, Budapesten 70%-ra. A Neumann Labs a minták közel 80%-ában már az omikront mutatta ki ekkor. Az NNK január negyedikéig egyszer sem mondta meg, hogy az esetek mekkora arányát okozza az omikron. A járványmatematikusok friss becslése megerősíti, hogy ekkor már domináns volt ez a variáns.

MÜLLER CECÍLIA A HÉTEN JELENTETTE BE, HOGY A VIZSGÁLT MINTÁK 87 SZÁZALÉKÁNÁL MUTATTÁK KI AZ OMIKRONT

Müller Cecília a héten jelentette be, hogy hazánkban is uralkodóvá vált az omikron-variáns. Akkor a tisztifőorvos azt is elárulta, hogy már a betegségek 87 százalékát az omikron-variáns okozza, 13 százalékot pedig a delta. Érdekessége a dolognak, hogy amikor Müller Cecília a múlt héten még a 29 százalékos elterjedtségről beszélt, akkor a szegedi Röst-féle matematikai modell szerint már bőven a 100 százalékhoz közelített az omikron elterjedtsége a magyar mintákban.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb