Közélet

Jakab Ferenc: “kizártnak tartom, hogy az omikron elhozza a járvány végét”

Biztosan lesznek még kisebb-nagyobb amplitúdóval fellendülő járványhullámok – vetítette előre a koronavírus kilátásaival kapcsolatban a Portfolio-nak adott interjújában Jakab Ferenc virológus. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában működő virológiai laboratórium vezetője úgy vélekedett, hogy jelen pillanatban az oltás az egyetlen hatékony fegyverünk a vírus ellen és nagyon fontos a harmadik oltás felvétele, ugyanakkor szerinte nem javasolt, hogy négyhavonta oltsuk a lakosságot, és a jövőben felértékelődhetnek a koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszerek.

NEM AZ OMIKRON AZ UTOLSÓ VARIÁNS

“Kizártnak tartom, hogy az omikron variáns elhozza a járvány végét” – szögezte le a szakember, mint mondta, ugyan elképzelhető, hogy a gyors terjedés miatt végigfertőzi az egész populációt, és valamilyen szintű védettséget mindenki szerez,

  • de egyrészt ez a védettség nagyon gyorsan el fog kopni,
  • másfelől azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ha az omikronnál egy durvább variáns érkezik, ami szintén nagyon erősen képes támadni a tüdőt, és szintén súlyos tüneteket okoz, akkor ugyanott vagyunk, ahol a part szakad.

“Az omikron ellen megszerzett és az idén őszi-téli szezonra már amúgy is kikopóban lévő védettség nem fogja meghozni azt a kívánt immunitásszintet, ami egy ilyen variáns kivédéséhez szükséges” – fejtette ki.

Magyarán, nem az omikron jelenti a végső megoldást a járvány leküzdésére. Hogy mit fog hozni a következő szezon, ezt most senki nem tudja megmondani.

“Azt gondolom, hogy sajnos biztosan lesznek még kisebb-nagyobb amplitúdóval fellendülő járványhullámok” – zárta gondolatait az omikron kapcsán.

NEM JÓ ÖTLET NÉGYHAVONTA LEOLTANI A LAKOSSÁGOT

“A túlzott, rendszeres oltás nem jó. Eddigi tapasztalataink szerint nem javasolt, hogy négyhavonta oltsunk, mert ez nem egy bevett dolog, és nem tudjuk, hogy az immunrendszer hogyan fog reagálni erre” – magyarázta. Hogy éves szinten kell-e adni egy ismétlőt, szerinte megint csak a következő szezonban látjuk majd.

Jelen pillanatban természetesen az oltás az egyetlen hatékony fegyverünk, de Jakab Ferenc nem gondolja, hogy ez a jövőben is mindig így lesz.

A kutatóval készített teljes interjút IDE kattintva találod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb