KözéletVideo365

Atomcsapás Magyarországra 1956-ban? A CIA hidegháborús aktáiba nyújtott betekintést a szegedi Mathias Corvinus Collegium előadása

A kommunista propaganda szerint az ’56-os forradalmat ügynökök szervezték. Valóban igaz ez? Milyen képet festett Magyarországról a CIA és mit tudtak a magyarországi helyzetről az amerikai vezetők? Tényleg szóba került, hogy atomcsapást mérnek ránk? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ kedd délután a szegedi Mathias Corvinus Collegiumban tartott, Magyarország a CIA nagyítóján keresztül: Hidegháborús akták feltárása című előadáson.

AZ ELŐADÁSON SZÓ ESETT ARRÓL, MIKÉNT TEKINTETT RÁNK, MAGYAROKRA AZ AMERIKAI HÍRSZERZÉS

A képzési központ vendégoktatója, Stephen Sholl volt, aki kutatásában a CIA 1945–1956 között, Magyarországról készült jelentéseit vizsgálja. Az est folyamán a tudós a kutatás eddigi eredményeiről Dr. Máthé Áronnal, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettesével beszélgetett.

Az eseményen a közönség érdeklődve hallgatta, mit tartalmaztak a jelentések, hogyan látta az amerikai hírszerzés a magyar politikai életet, az egyház társadalmi jelentőségét, a diaszpóra szerepét, a nemzet kommunizmus-ellenességét és ellenállási potenciálját.

A JELENTÉSEK IGAZÁN MEGHÖKKENTŐ DOLGOKAT FEDTEK FEL PÉLDÁUL 1956-RÓL IS

Dr. Máthé Áron kérdésünkre elmondta az 1956-os forradalommal kapcsolatosan meghökkentő dolgok is kiderültek ezekből a CIA jelentésekből. “Az egyik értékelésben szerepel, hogy egyes CIA elemzőkben felmerült az a gondolat, hogy a városokra akár atomcsapást is lehetne mérni, hogy a Magyarországra bejövő szovjet alakulatok utánpótlását elvágják. Ezt utólag ő maguk is egy holdkóros ötletnek minősítették” – számolt be róla Dr. Máthé Áron.

Fotó: Magyar Andor

AZ USA NEM GONDOLTA VOLNA, HOGY ’56-BAN A MAGYAROK FELKELNEK A SZOVJET ELNYOMÁS ELLEN

Az előadáson elhangzottak alapján az USA nem gondolta volna, hogy a magyarok forradalmat indítanak 1956-ban. Azt gondolták, a magyar nacionalista, individualista, igen vallásos nép, azonban nulla esélyt láttak arra, hogy szervezett ellenállást tanúsítsanak a Szovjetúnióval szemben. Úgy vélték, a Szovjetúnió meg tudja tartani hatalmát Magyarország felett. Igen megdöbbentő volt számukra, amikor rájöttek tévedésükre.

AZ USA EZEKBEN A JELENTÉSEKBEN MEGDÖBBENTŐEN HŰVÖS TÁVOLSÁGTARTÁSSAL NYILATKOZOTT A MAGYAROK HELYZETÉRŐL

Dr. Máthé Áron azt is elmondta, a dokumentumok alapján két dolog volt számára igazán szembetűnő. Az egyik, hogy az amerikaiak mennyire hűvösen, tárgyszerűen, felülről tekintik át egy-egy kis nemzet helyzetét, jellemzőit és lehetőségeit ezekben az elemzésekben. A másik pedig, hogy az itt lévő amerikai képviselet kezdetben Rákosit, a kommunista pártot egészen megdöbbentően pozitív minősítéssel látta el.

“Azért fontos megérteni, hogy mások, hogyan gondolkoznak rólunk, hogy a saját álláspontunkat kialakíthassuk, a saját kérdéseinket fogalmazhassuk meg a világnak, és a végén megpróbáljunk elbukdácsolni a saját céljainkig” – zárta gondolatait Dr. Máthé Áron.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb